Κωνσταντινούπολη: Συμβολική κηδεία προς τιμή των θυμάτων της Νέας Ζηλανδίας

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 23:54
A- A A+

Σε μια συμβολική κηδεία, προς τιμή των 50 θυμάτων του Κράιστσερτς, συμμετείχαν εκατοντάδες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, λίγες ώρες μετά την ανείπωτη τραγωδία που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία.

Περίπου 500 άνθρωποι, μέλη κυρίως εθνικιστικών και ισλαμικών οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγία Σοφία, όπου ξεδίπλωσαν πανό με συνθήματα, όπως «Μουσουλμάνοι, ενωθείτε» και «Μουσουλμάνοι, ψηλά το κεφάλι».

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής, ο οποίος κατηγορείται για τις επιθέσεις στα δύο τεμένη, είχε δημοσιεύσει σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ένα μανιφέστο, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Αγία Σοφία, η οποία είχε μετατραπεί σε τζαμί από τους Οθωμανούς και σήμερα είναι μουσείο, θα «απελευθερωθεί» από τους μιναρέδες της.

Η τουρκική αστυνομία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το μνημείο, ενώ κατά τη διάρκεια της αποψινής συγκέντρωσης δεκάδες άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας βρίσκονταν στο σημείο.

«Όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται την άνοδο της ισλαμοφοβίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιτιθέμενοι βρίσκουν το θάρρος να εξαπολύουν τέτοιες επιθέσεις λόγω της ατολμίας των μουσουλμάνων» υποστήριξε ο Φαρούκ Χανεντάρ, ένας από τους διαδηλωτές.

«Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι οι μουσουλμάνοι είναι ικανοί να απαντήσουν με έξυπνο τρόπο» έσπευσε να προσθέσει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή