Περισσότερες από 28 διαρρήξεις και κλοπές είχε πραγματοποιήσει σπείρα Γεωργιανών, η οποία εξαρθρώθηκε από την αστυνομία, με τη συνδρομή της Europol.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν τρεις άνδρες και μία γυναίκα, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται ακόμη δύο άτομα.
Η λεία της οργάνωσης φέρεται να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ, με τα μέλη της σπείρας να στοχεύουν κατοικίες σε Αθήνα, Πετράλωνα, Νέο Κόσμο, Ταύρο, Καλλιθέα, Πετρούπολη, Πατήσια κ.α.
«Το κύριο χαρακτηριστικό του εγκληματικού αυτού δικτύου ήταν η δόμησή του» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Γιώργος Κανέλλος.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε -κακουργηματικού χαρακτήρα- δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του νόμου για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις», του νόμου περί όπλων, καθώς και του νόμου περί αλλοδαπών.
«Κύριο χαρακτηριστικό των οργανώσεων αυτού του τύπου, αποτελεί η πίστη και η αφοσίωση στην "ομάδα", η οποία διασφαλίζεται από το γεγονός ότι τα μέλη έχουν κοινή εθνική και οικογενειακή βάση» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος.
Ο ρόλος του αρχηγού αποδίδεται σ’ έναν 38χρονο συλληφθέντα, ο οποίος θεωρείται υψηλόβαθμο στέλεχος της μαφίας. Ο ίδιος φέρεται να διέθετε τον απόλυτο έλεγχο της οργάνωσης.
Η μεθοδολογία της σπείρας ήταν η εξής: Οι δράστες μετέβαιναν στην περιοχή που είχαν επιλέξει, κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών και σε ημέρες κατά τις οποίες λειτουργούσε λαϊκή αγορά και οι ένοικοι απουσίαζαν από τις οικίες τους.
Στην περιοχή που θα «χτυπούσαν» πήγαιναν με Ι.Χ αυτοκίνητα, τα οποία στάθμευαν πάντα κοντά στην οικία - στόχο, ώστε να είναι σε θέση να διαφύγουν άμεσα μετά την διάρρηξη.
Οι δράστες για να εισβάλουν στις πολυκατοικίες, χρησιμοποιούσαν διάφορα τεχνάσματα, όπως, για παράδειγμα τα διαφημιστικά φυλλάδια. Στη συνέχεια, και αφού πρώτα βεβαιώνονταν ότι οι ένοικοι απουσιάζουν, παραβίαζαν τον ομφαλό της κλειδαριάς.
Τα κλοπιμαία τα πωλούσαν αμέσως σε ενεχυροδανειστήρια της Αθήνας, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, μετέφεραν τη λεία στη Γεωργία, προκειμένου να πετύχουν το μέγιστο δυνατό κέρδος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της σπείρας σχεδίαζαν να υποβληθούν σε πλαστικές επεμβάσεις, με σκοπό να αλλοιώσουν τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες των αρχών.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ