Συνταγματική Αναθεώρηση: Κορυφώνεται η συζήτηση στη Βουλή

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 14:08
UPD:14:30
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τις διατάξεις του Συντάγματος θα παραπεμφθούν τελικά για αλλαγή στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.

Στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα ανοίξει κατάλογος ομιλητών. Τον λόγο λαμβάνουν μόνο οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποί τους, μέλη του προεδρείου της Επιτροπής Αναθεώρησης και υπουργοί, ενώ μετά το μεσημέρι αναμένεται να μιλήσουν και πολιτικοί αρχηγοί.

Η συζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία επί όλων των αναθεωρητέων διατάξεων που είχαν ψηφιστεί με πάνω από 151 ψήφους, από τη Βουλή, στις 14 Φεβρουαρίου.

Στη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία οι βουλευτές θα ψηφίσουν συνολικά επί των 32 προτάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των τεσσάρων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., καθώς και των επτά συμπληρωματικών προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών, που είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων.

Κ. Δουζίνας: Η Ν.Δ. προτείνει συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με διαξιφισμούς μεταξύ των εισηγητών. Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Δουζίνας, σχολίασε ότι η αντιπαράθεση για τις αναθεωρητέες διατάξεις, αντανακλά τη σύγκρουση της προόδου με τον συντηρητισμό, βάλλοντας κατά της Ν.Δ. Όπως σημείωσε, «η πραγματική αντιπαράθεσή μας με τη Ν.Δ. δεν βρίσκεται στο άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά στο οικονομικό μοντέλο που προτείνει. Από τη μια είναι ο οικονομικός κορσές που δοκιμάστηκε και απέτυχε, η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας και από την άλλη η πρότασή μας για επέκταση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και η ενίσχυση της δημοκρατίας Εδώ λοιπόν θα αντιπαρατεθούν οι προοδευτικές και οι συντηρητικές προτάσεις. Οι προτάσεις για ένα Σύνταγμα των πολλών και οι προτάσεις για ένα Σύνταγμα των λίγων, της ελίτ».

Ο κ. Δουζίνας αναφέρθηκε στο «συνεκτικό προοδευτικό σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάταξη της κοινωνίας, της ισότητας και της δημοκρατίας που βασίζεται σε τέσσερις άξονες. Πρώτος άξονας, όπως είπε, είναι η επανεκκίνηση του κοινωνικού κράτους. «Στην Ελλάδα το κοινωνικό κράτος ήταν ασθενικό. Με την πρότασή μας επιβεβαιώνεται η συμβολική σημασία του κράτους και το ενδιαφέρον μας για σειρά κοινωνικών ενισχύσεων», υπογράμμισε, εξαπολύοντας βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η Ν.Δ. καθορίζει την πολιτική της με τη συνταγματοποίηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, του ελεύθερου ανταγωνισμού και των ιδιωτικών κερδοφόρων πανεπιστήμιων. Με τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού… Εμείς, σήμερα, ξαναθεμελιώνουμε τα κοινωνικά δικαιώματα αλλά επεκτείνουμε και τα ατομικά δικαιώματα κάτι που αρνείται η Ν.Δ.».

Δεύτερος άξονας, όπως διευκρίνισε ο κ. Δουζίνας «είναι η διεύρυνση ης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας». Το πιο σημαντικό αντίβαρο είναι η δημιουργία πολυκομματικών κυβερνήσεων και αυτό εγγυάται η απλή αναλογική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως επισήμανε, είναι η πρόταση μας που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από εκλογές, δίνοντας μεγάλο χρονικό διάστημα για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες πολιτικές συναινέσεις.

Στο σημείο αυτό ο κ. Δουζίνας κατηγόρησε την Ν.Δ. για υποκρισία και «προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος, βάζοντας στο επίκεντρό της την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». Όπως υποστήριξε «αυτό που την ενδιαφέρει είναι να αποτρέψει μια δεξιά παρένθεση». «Η κατάφωρα αντισυνταγματική της πρόταση να εκλέγεται από 151 βουλευτές δείχνει πλήρη αντιδημοκρατική πρακτική. Κάνετε σκιαμαχίες με ανύπαρκτους εχθρούς για να επισκιάσετε τα πραγματικά επίδικα», σημείωσε.

Τρίτος άξονας, όπως ανέφερε ο κ. Δουζίνας, είναι «η θεσμοθέτηση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας που φέρνουν τον λαό στο προσκήνιο και η άρνηση της Ν.Δ. αποκαλύπτει ότι φοβάται τον λαό».

Σχετικά με τον τέταρτο άξονα για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό, ο κ. Δουζίνας επεσήμανε ότι «η πρόταση μας για το άρθρο 3 είναι για να καταστήσουμε σαφές ότι η επικρατούσα θρησκεία δεν προσδιορίζει την θρησκευτικότητα της πολιτείας».

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «θεσμικό εκβιασμό» από τη Ν.Δ. κυρίως για το άρθρο 16 σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ χαρακτήρισε «παραλογισμό την άποψή της ότι η σημερινή αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς το περιεχόμενο και την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων».

Κ. Τασούλας: «Παράθυρο» επανεκκίνησης της αναθεωρητικής διαδικασίας από την επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία

Το ενδεχόμενο η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία να μην ολοκληρώσει τη διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος που ξεκίνησε αυτή η Βουλή αλλά να επανεκκινήσει ταχύτατα μια αναθεωρητική διαδικασία που θα περιλαμβάνει όλα τα «βαριά» θέματα που αφορούν τον ελληνικό λαό και τη χώρα, άφησε ανοιχτό ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας.

Δύο φορές στην ομιλία του, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πολύ καθαρά. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις. Αν δηλαδή, δεν συμβεί αυτό μέσα στην πρώτη Σύνοδο της επόμενης Βουλής, τότε δεν προχωρά η αναθεώρηση που προτείνει η παρούσα Βουλή. Η Ν.Δ. έχει επισημάνει πολλές φορές ότι η παρούσα Βουλή δεν θα έπρεπε να χάσει την ευκαιρία να καταλήξει σε πρόταση αναθεώρησης «τολμηρή, χρήσιμη και γενναία» με όλα τα σημαντικά θέματα, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται νέα αναθεώρηση πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης. Έχει δε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να υπονομεύσει τις συνταγματικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

«Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ η επόμενη Βουλή θα κληθεί να συζητήσει τα απομεινάρια μιας συνταγματικής αναθεώρησης που είναι έξω από τις πραγματικές ανάγκες και θα κληθεί η επόμενη πλειοψηφία, η οποία θα είναι σαφώς η Ν.Δ., να συζητήσει χαοτικές, περιττές και εκτός τόπου και χρόνου διατάξεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις», είπε συγκεκριμένα ο βουλευτής της Ν.Δ. για να συμπληρώσει: «Θα κληθεί η επόμενη πλειοψηφία, η πλειοψηφία της Ν.Δ. και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να σταθμίσει κατά πόσον τα απομεινάρια αυτής της αναθεωρητικής προσπάθειας αξίζουν τον κόπο να μετατραπούν σε αναθεώρηση ή να προχωρήσουμε σε μια εξ υπαρχής διαδικασία η οποία θα δώσει και την πραγματική βαρύτητα με πρόταση για την αναθεώρηση όλων εκείνων των άρθρων που εσείς δεν τολμήσατε να προτείνετε».

Αλλά και στη συνέχεια ο εισηγητής της Ν.Δ. αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην επόμενη Βουλή η συζήτηση της σημερινής πρότασης αναθεώρησης αλλά να γίνει ταχύτατα μια αναθεωρητική επανεκκίνηση που θα έχει μέσα της όλα τα «βαριά» θέματα. «Αρνηθήκατε τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Αρνηθήκατε ουσιαστικές αλλαγές και καταφύγατε σε περιττές και χαοτικές διατάξεις για να καμαρώνετε και να κοκορεύεστε ότι έχετε ένα... αριστούργημα, μια συνταγματική αναθεώρηση “τολμηρή”, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, “τολμηρή και ευρείας κλίμακας”» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει. Η επόμενη Βουλή θα κληθεί να σταθμίσει, από το εύρος των διατάξεων που θα σταλούν με τη σημερινή ψηφοφορία, αν θα πραγματοποιηθεί μια σημειακή αναθεώρηση, προς την κατεύθυνση, κυρίως της πολιτικής σταθερότητας και της διαφύλαξης του κύρους του πολιτικού κόσμου, με τον δραστικό περιορισμό δικαστικών προνομίων ή αν θα κάνει μια άλλη κίνηση ταχύτατης αναθεωρητικής επανεκκίνησης, που θα έχει μέσα όλα τα σημαντικά και βαριά θέματα, που αφορούν τον ελληνικό λαό και τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».

Ο εισηγητής της Ν.Δ. έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην θρησκευτική ουδετερότητα, σημειώνοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά την αποθέωση του περιττού, είναι μια επίδειξη μοντερνισμού, αφού το άρθρο 13 του Συντάγματος ξεπερνάει τη θρησκευτική ουδετερότητα καθιερώνει την απόλυτη ελευθερία της θρησκευτικής συνειδήσεως, και συνεπώς η πρόταση για θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, είναι μια πρόταση βερμπαλιστική, περιττή, δείχνει εχθροπάθεια στην επικρατούσα θρησκεία, η οποία δεν είναι επιβαλλόμενη θρησκεία, είναι προσβολή στο θρησκευτικό συναίσθημα.

Περιττές χαρακτήρισε και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την ενδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ κατηγόρησε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι απέτρεψαν τη δημιουργία πρότυπων σχολείων σε κάθε περιφέρεια (σ.σ.: πρόταση της Ν.Δ.), γιατί δεν θέλουν τα παιδιά των φτωχών οικογενειών να μπορέσουν να απολαύσουν υψηλής ποιότητας παιδεία, σύμφωνα με τα προσόντα τους, για να νικήσουν τη μοίρα τους. Είναι χαρακτηριστική η φράση του εισηγητή της Ν.Δ. πως «η Αριστερά προφανώς, θέλει ο κόσμος να είναι βουτηγμένος στην κακουχία του για να μπορεί να αλιεύει από τα θύματα της κακουχίας ψηφοφόρους, με επιδόματα, ενώ η Ν.Δ. θέλει να μπορεί ο καθένας να πολεμάει τη μοίρα του».

Όσο για την απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόκληση εκλογών, ο εισηγητής της Ν.Δ. επισήμανε ότι δεν πέρασε η προμετωπίδα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε εκλογή από το λαό, αφού δεν έκοψε το νήμα των 151 ψήφων. Με αυτό το δεδομένο, είπε ο κ. Τασούλας, στην επόμενη Βουλή το θέμα θα λυθεί χωρίς το καταχρηστικό υπερόπλο της προσφυγής στις κάλπες και της διαλύσεως της Βουλής, αφού έχει εξασφαλίσει ευρύτατη πλειοψηφία η απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.

Αποχή από την ψηφοφορία προανήγγειλε η Ένωση Κεντρώων

Την αποχή της Ένωσης Κεντρώων από την επικείμενη ψηφοφορία ανακοίνωσε ο εισηγητής του κόμματος, Μάριος Γεωργιάδης. «Χάθηκε δυστυχώς μια χρυσή ευκαιρία για μια ουσιαστική -και όχι κατ' επίφαση- Συνταγματική Αναθεώρηση. Χάθηκε η ευκαιρία για ριζικές τομές, προκειμένου να ενισχυθούν οι αρχές της διαφάνειας, της αμεροληψίας, της ίσης μεταχείρισης των πολιτών απέναντι στο νόμο, της αντιπροσώπευσης και των εν γένει βασικών εγγυήσεων για την τήρηση της συνταγματικής αρχής» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Έκανε παράλληλα λόγο για μια «άτολμη μειοψηφική κυβέρνηση η οποία επέλεξε να εντάξει την κορυφαία αυτή διαδικασία στα μικροπολιτικά της συμφέροντα και σε στενά κομματικά όρια, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις τουλάχιστον δέκα προτάσεις που παρουσίασε η Ένωση Κεντρώων».

«Απέχουμε λοιπόν από την ψηφοφορία γιατί πιστεύουμε ότι το Σύνταγμα είναι προϊόν συναίνεσης και ουσιαστικής συζήτησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, θα περιμένουμε την κυβέρνηση που θα τολμήσει τις ρήξεις, αρχής γενομένης με την πελατειακή εξάρτηση και το ρουσφέτι που αποτελεί την μεγαλύτερη πληγή του νεοελληνικού κράτους» τόνισε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή