Ιράκ - Οι Σιίτες ζητούν την επιστροφή του ελέγχου της ασφάλειας από τους Αμερικανούς

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2006 18:25
A- A A+

Η κυβερνώσα Σιιτική Ισλαμική Συμμαχία ζήτησε σήμερα την επιστροφή του ελέγχου της ασφάλειας από τις αμερικανικές δυνάμεις στην ιρακινή κυβέρνηση μετά τον, όπως τον χαρακτηρίζει, «εν ψυχρώ» φόνο άοπλων ανθρώπων σε τέμενος σιιτών βόρεια της Βαγδάτης.

«Η συμμαχία ζητεί την ταχεία επιστροφή του ελέγχου σε θέματα ασφάλειας στην ιρακινή κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Τζαουάντ αλ Μαλίκι, ο οποίος είναι σύμμαχος του πρωθυπουργού Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι.

Αμερικανικά και ιρακινά στρατεύματα σκότωσαν 37 άοπλους ανθρώπους στην επιδρομή που πραγματοποίησαν χθες Κυριακή, στο τέμενος Σιιτών, κατήγγειλε ο Σιίτης υφυπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ και πολιτικός σύμμαχος του πρωθυπουργού Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι, Αμπντ αλ Καρίμ αλ Έντζι.

«Κατά τη διάρκεια της βραδινής προσευχής, αμερικανοί στρατιώτες συνοδευόμενοι από ιρακινούς πραγματοποίησαν επιδρομή στο τέμενος Μουστάφα και σκότωσαν 37 ανθρώπους», διευκρίνισε ο υφυπουργός Εθνικής Ασφάλειας.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επιδρομή.

«Αυτοί ήταν όλοι άοπλοι. Κανείς δεν έριξε ούτε έναν πυροβολισμό εναντίον τους (των στρατιωτών). Μπήκαν μέσα, έδεσαν τους ανθρώπους και τους πυροβόλησαν όλους. Δεν άφησαν πίσω τους κανέναν τραυματία», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα ο κυβερνήτης της Βαγδάτης ανακοίνωσε την αναστολή της συνεργασίας με τις αμερικανικές δυνάμεις, μετά το μακελειό στο σιιτικό τέμενος.

Ο αμερικανικός στρατός από την πλευρά του, διέψευσε ότι οι δυνάμεις του ευθύνονται για τη χθεσινή επιδρομή στο τέμενος Σιιτών. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις σκότωσαν 16 ενόπλους, συνέλαβαν 15 ανθρώπους και απελευθέρωσαν μία ιρακινή όμηρο, ενώ υπογραμμίζεται ότι τα μέλη των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονταν εκεί είχαν συμβουλευτικό ρόλο και δεν εισέβαλαν στο τέμενος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή