Εκλογές στο Ισραήλ

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2006 18:46

A- A A+

Αν δεν διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις, το κόμμα Καντίμα, που ίδρυσε ο Αριέλ Σαρόν προτού πάθει εγκεφαλικό τον περασμένο Ιανουάριο, αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές της 28ης Μαρτίου. Το κόμμα αυτό δημιουργήθηκε για να απαλλαγεί ο Σαρόν από το κίνημα των εποίκων που προκαλούσε ασφυξία στο Λικούντ. Οι έποικοι ήθελαν να τιμωρήσουν τον πρώην πρωθυπουργό επειδή διέλυσε τους οικισμούς στη Γάζα και να τον εμποδίσουν να κάνει κάτι παρόμοιο στη Δυτική Οχθη.

Ως πριν από λίγους μήνες, το Καντίμα έμοιαζε να εξαρτάται από τη δημοτικότητα του Σαρόν. Το γεγονός ότι κρατά τη δύναμή του χωρίς αυτόν δείχνει ότι οι Ισραηλινοί δεν εναποθέτουν πια τις ελπίδες τους σ' έναν ισχυρό άνδρα, αλλά έχουν δεχθεί το επιχείρημα του Καντίμα ότι το όνειρο του Μεγάλου Ισραήλ είναι νεκρό.

Ο Εχούντ Ολμέρτ, διάδοχος του Σαρόν, έχει καταστήσει σαφές ότι θα διαλύσει πολλούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη, ώστε το Ισραήλ να αποκτήσει μόνιμα σύνορα και να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Τα σύνορα που ετοιμάζεται να χαράξει ο Ολμέρτ κατά μήκος του τείχους ασφαλείας θα εξακολουθήσουν να είναι απαράδεκτα για τους Παλαιστίνιους όσοι εβραίοι έποικοι κι αν απομακρυνθούν. Αν λοιπόν ο στόχος του ισραηλινού ηγέτη είναι πράγματι η ειρήνη, πρέπει τα επόμενα βήματά του να είναι τέτοια που να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις, όχι να εντείνουν το αδιέξοδο.

Οπως είναι σχεδιασμένο σήμερα το τείχος, «αρπάζει» μεγάλα κομμάτια της Δυτικής Οχθης, «κλειδώνει» τους Παλαιστίνιους έξω από την Ιερουσαλήμ και οδηγεί στην εξαθλίωση όσους έχουν την ατυχία να βρίσκονται στο δρόμο του. Το Ισραήλ θα διατηρήσει επίσης τον έλεγχο των συνόρων με την Ιορδανία και ίσως δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στην κοιλάδα του Ιορδάνη. Σύμφωνα με τον Οτνιέλ Σνέλερ, πρώην επικεφαλής της ένωσης δημάρχων των εποίκων και νυν υποψήφιο του Καντίμα, το Ισραήλ μπορεί να διατηρήσει και τους οικισμούς στη Χεβρώνα και γύρω απ' αυτήν, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση και των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων στους ιερούς τάφους.

Οσο το Ισραήλ ελέγχει τα σύνορα, δεν μπορεί να μιλά κανείς για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Η παλαιστινιακή οντότητα θα μοιάζει με τη Γάζα μετά την ισραηλινή απόσυρση. Από την αρχή του χρόνου, το Ισραήλ έχει κρατήσει περισσότερες ημέρες κλειστά, παρά ανοιχτά τα μεθοριακά περάσματα για την κυκλοφορία των προϊόντων, με αποτέλεσμα ευπαθή προϊόντα, όπως φρούτα και άλλα προϊόντα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων να σαπίζουν. Αν αυτό συμβεί και στη Δυτική Οχθη, είναι βέβαιο ότι η οργή θα φουντώσει και οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα ξαναρχίσουν.

Αν στην προεκλογική εκστρατεία το Καντίμα έδωσε έμφαση στα ζητήματα ασφαλείας, τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κόμματα επικεντρώθηκαν στο πρόβλημα της φτώχειας. Η δυσαρέσκεια που προκλήθηκε αναμένεται να ενισχύσει στις εκλογές τόσο τους Εργατικούς, όσο και τα μικρότερα κόμματα που έχουν εξτρεμιστικές θέσεις. Και αυτό μπορεί να περιπλέξει το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό.

* Στη φωτογραφία μία γκρίζα διαφήμιση σε σταθμό λεωφορείων στο Τελ Αβίβ κατά του Καντίμα. Αριστερά ο επικεφαλής του κόμματος Εχούντ Ολμέρτ, δεξιά ο Ομρί Σαρόν, γιός του Αριέλ Σαρόν και στο κέντρο ο Τζαχί Χανεμπί, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαρόν, για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες για διαφθορά.

Πηγή: The Economist

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή