Νέα πρόσκληση Αλ. Τσίπρα για «προοδευτική συμμαχία»

Ο Πρωθυπουργός επιμένει στην αλλαγή του logo του ΣΥΡΙΖΑ σε «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» για τις ευρωεκλογές
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 10:16
UPD:10:16
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα, μετά την ανακοίνωση των πρώτων 16 ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, περίμενε να μιλήσει ο Πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του. Αφενός οι ανακοινώσεις δεν έκαναν το γκελ που ανέμεναν στην κοινή γνώμη, αφετέρου μία σειρά αρνητικών - αναμενόμενων αλλά και απρόσμενων – γεγονότων, αναγκάζουν τον Αλέξη Τσίπρα να κινηθεί σε πιο ευρεία ατζέντα, από αυτή που είχε σχεδιάσει.

Η απρόσμενη τροπή της αντιπαράθεσης Ζορμπά – Βαρώτσου, η επίθεση που εξαπέλυσε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για τις αλλαγές που ετοιμάζονται στον Ποινικό Κώδικα, οι φόβοι του διεθνούς Τύπου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και η κριτική στην κυβέρνηση ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια για ανάκαμψη λόγω …εκλογών, αλλά και η διαβίβαση της δικογραφίας για τον κ. Πολάκη στη Βουλή, «έθαψαν» επικοινωνιακά την ανακοίνωση των πρώτων 16 ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί στο δρόμο αμφισβήτησης των δημοσκοπήσεων που δεν ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας επίθεση εναντίον εταιρειών δημοσκοπήσεων και συμφερόντων, στη γραμμή του καθησυχασμού της διεθνούς και της ελληνικής κοινής γνώμης μετά τις προειδοποιήσεις από Eurogroup και ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να «σβήσει» φωτιές που άναψαν την τελευταία στιγμή, όπως αυτή της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και τον γνωστό γλύπτη Κ. Βαρώτσο. Αναμένεται ακόμα η απάντηση του κ. Τσίπρα στην εκ των έσω κατηγορία ενάντια στην κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές που προωθεί στον ποινικό κώδικα, ευνοεί, μεταξύ άλλων, και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τέσσερα χρόνια.

Βασικό μέλημα του Πρωθυπουργού είναι να επαναλάβει την πρόσκληση για τη δημιουργία του «προοδευτικού μετώπου», συνεπής στη στρατηγική κατάληψης του λεγόμενου μεσαίου χώρου εις βάρος του Κινήματος Αλλαγής, του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων. Σήμερα, στην Κουμουνδούρου είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη με τα στελέχη των κινήσεων του χώρου (Γέφυρα, Πράττω κ.α.) για τη συνέχιση των συζητήσεων και την συμμετοχή και άλλων στελεχών προερχόμενων από την κεντροαριστερά στις υπόλοιπες 26 θέσεις του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, που στόχος είναι να παρουσιαστούν σε κεντρική πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα στις 26 Μαρτίου.

Τα πρώτα ονόματα

Νυν ευρωβουλευτές, πρώην υπουργοί, δημοσιογράφοι, στελέχη προερχόμενα από την κεντροαριστερά και γόνοι σημαντικών ονομάτων για την Αριστερά και τη Δημοκρατία, συμπληρώνουν την λίστα με τα πρώτα 16 ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (σε σύνολο 42) που αποφασίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από τους νυν Δημ. Παπαδημούλη, την Κ. Κούνεβα και Στ. Κούλογλου, στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Αρβανίτης, η γραφίστρια Μυρσίνη Λοΐζου, κόρη του συνθέτη Μάνου Λοΐζου, η νομικός Άννα Θεοδώρα Παπαδημητρίου Τσάτσου, πρώην αντιπρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, εκλεγμένη με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού, κόρη του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου και σύζυγος του εκλιπόντος συνταγματολόγου και συμβούλου του Κ. Σημίτη, Γ. Παπαδημητρίου και ο Δημήτρης Πλουμπίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας και γιός του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, Νίκου Πλουμπίδη.

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνουν οι: Ιωάννα Κοντούλη, Π. Κουρουμπλής, Γ. Μουζάλας, Οφούκ Μουσταφά, Γιόνους Μουχαμεντί, Όλγα Νάσση, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Φωτεινή Σκοπούλη και Γιώργος Χρηστάκης.

Βέβαιοι στο ευρωψηφοδέλτιο Κουντουρά και Δανέλλης

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας συζητήθηκε πρόταση – στην οποία φέρεται να επιμένει ο Πρωθυπουργός - ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στις εκλογές με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ έγινε δεκτή και δεύτερη πρόταση οι υποψηφιότητες της υπουργού Τουρισμού, προερχόμενης από τους ΑΝΕΛ, Έλενας Κουντουρά και του προερχόμενου από το Ποτάμι, Σπύρου Δανέλλη, να συζητηθούν σε επόμενο χρόνο. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για βέβαιες υποψηφιότητες, αλλά ο λόγος της μη ανακοίνωσης είναι το ότι δεν ελήφθη απόφαση για τη διάταξη που πρέπει η κυβέρνηση να καταθέσει και να περάσει στη Βουλή, ώστε να μη χρειάζεται να παραιτηθούν από τις βουλευτικές τους έδρες - όπως τώρα ορίζει ο νόμος – αν ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους για την ευρωβουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τη δεδηλωμένη.

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να περάσει από τη Βουλή διάταξη που θα αντικαθιστά την ισχύουσα και θα υποχρεώνει τους βουλευτές να παραιτούνται της ιδιότητάς τους, μόνο αν εκλεγούν ως ευρωβουλευτές. Κάτι που σημαίνει όχι επίλυση, αλλά μεταφορά του προβλήματος της πλειοψηφίας για μετά τις ευρωεκλογές και ισχυρή ένδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για εκλογές τον Μάιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή