Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί - σύμφωνα με νέα μελέτη - τον διπλάσιο αριθμό πρόωρων θανάτων ετησίως στην Ευρώπη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.
Χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο προσομοίωσης των επιπτώσεων των διαφόρων πηγών ρύπανσης της ατμόσφαιρας στα ποσοστά θνησιμότητας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι προκλήθηκαν περίπου 790.000 πρόωροι θάνατοι σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2015, και 659.000 στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτούς τους θανάτους, μεταξύ 40-80% οφειλόταν σε καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε δύο φορές περισσότερους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε περίπου 8,8 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους παγκοσμίως αντί των εκτιμώμενων 4,5 εκατομμυρίων.
«Για να το καταλάβουμε καλύτερα, αυτό σημαίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους θανάτους ετησίως από ό,τι το τσιγάρο, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκάλεσε 7,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους το 2015. Το κάπνισμα μπορεί να αποφευχθεί αλλά η ατμοσφαιρική ρύπανση όχι», δήλωσε ο συνεπικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Τόμας Μούντσελ από το Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου στο Μάιντς της Γερμανίας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία έκθεσης από ένα μοντέλο που προσομοιώνει τις ατμοσφαιρικές χημικές διεργασίες και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τη γη, τη θάλασσα και τα χημικά που εκπέμπονται από φυσικές και ανθρωπογενείς πηγές όπως η παραγωγή ενέργειας, η βιομηχανία, η κυκλοφορία και η γεωργία. Στη συνέχεια εφάρμοσαν αυτά τα στοιχεία σε ένα νέο μοντέλο παγκόσμιων ποσοστών έκθεσης και θνησιμότητας μαζί με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα οποία περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με την πυκνότητα του πληθυσμού, τις γεωγραφικές τοποθεσίες, τις ηλικίες, τους παράγοντες κινδύνου για διάφορες ασθένειες και τις αιτίες θανάτου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, διαπίστωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για 120 επιπλέον θανάτους ετησίως ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ευρώπη και την Ε.Ε., ο αριθμός ήταν ακόμη υψηλότερος, με 133 και 129 επιπλέον θανάτους ετησίως ανά 100.000 άτομα, αντίστοιχα. Στην Ελλάδα ο αριθμός ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 178,22 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες μεμονωμένες χώρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε ποσοστό θνησιμότητας 154 ατόμων ανά 100.000 στη Γερμανία (μείωση 2,4 ετών στο προσδόκιμο ζωής), 136 στην Ιταλία (μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 1,9 έτη), 150 στην Πολωνία (μείωση του προσδόκιμου ζωής 2,8 ετών), 98 στο Ηνωμένο Βασίλειο (μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 1,5 έτη) και 105 στη Γαλλία (μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 1,6 έτη). Τα ποσοστά θανάτων ήταν ιδιαίτερα υψηλά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Ουκρανία, με πάνω από 200 κάθε χρόνο ανά 100.000 κατοίκους.