Εμπρηστική επίθεση στη «Θετική Φωνή»-Checkpoint

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 20:04
UPD:21:17
A- A A+

Στο Μοναστηράκι, στα γραφεία του Checkpoint-«Θετική Φωνή», που έγιναν στόχος εμπρηστικής επίθεσης τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, βρέθηκε την Τρίτη ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μαζί με τον Γιάννη Κωνσταντινίδη, υπεύθυνο της καμπάνιας του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Εκεί ενημερώθηκαν από τον Γιάννο Λιβανό, διευθυντή του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», και τον Γιώργο Τσιακαλάκη, υπεύθυνο επικοινωνίας του συλλόγου, για το τι ακριβώς συνέβη κι έλαβαν τη διαβεβαίωση πως «αυτά τα περιστατικά εγκληματικής βίας τούς πεισμώνουν και δεν τους φοβίζουν».

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, και ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η εμπρηστική επίθεση στο κτήριο των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στον χώρο, καθώς και η αφαίρεση από την πρόσοψη του κτηρίου της σημαίας με το ουράνιο τόξο, είναι μια αποκρουστική ενέργεια, που βρίσκει απέναντί της ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ο αγώνας κατά της ομοφοβίας, η εξάλειψη των διακρίσεων, των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων είναι διαρκής και καθημερινός. Αναμένουμε από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών να φωτιστεί η υπόθεση και να συλληφθούν οι δράστες».

Με τη σειρά του, ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής καταδικάζει «την εμπρηστική-δολοφονική επίθεση στη δομή», λέγοντας «ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα».

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, «δεν έχουμε ξεμπερδέψει από το τέρας του ρατσισμού και της ομοφοβίας. Οι δημοκρατικοί πολίτες και τα κόμματα, με μια φωνή, οφείλουν να σταθούν απέναντι σε κάθε έκφραση φασιστικής και ναζιστικής βίας. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στα μέλη και τους εργαζόμενους της "Θετικής Φωνής". Οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν γρήγορα στη Δικαιοσύνη».

Τι αναφέρει το Checkpoint

Σε ανακοίνωσή του το Checkpoint αναφέρει πως η εμπρηστική επίθεση στο κτήριο που στεγάζει τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint ξέσπασε στον πρώτο όροφο της δομής στο Μοναστηράκι και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές. Ωστόσο, η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής εμπόδισε την εξάπλωσή της στους επάνω ορόφους, καθώς και στα διπλανά κτήρια. «Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός πως στη δομή δε βρίσκονταν άνθρωποι, η ζωή των οποίων θα μπορούσε να κινδυνεύσει. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες της "Θετικής Φωνής" είχαν αποχωρήσει στις 12:30 το βράδυ για να υλοποιήσουν εξωτερική δράση του συλλόγου, ενώ η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου μιάμιση ώρα μετά».

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι δράστες εισέβαλαν στον χώρο από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και προκάλεσαν την πυρκαγιά ρίχνοντας βενζίνη. Αφαίρεσαν δε από την πρόσοψη του κτηρίου τη σημαία με το ουράνιο τόξο, που συμβολίζει τον αγώνα των κινημάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για την προάσπιση των δικαιωμάτων της, αποκαλύπτοντας, σύμφωνα με τη «Θετιή Φωνή», τα «ομοφοβικά χαρακτηριστικά της επίθεσης».

Σύμφωνα με το Checkpoint, «oι δράστες δεν προσπάθησαν απλά να κάψουν ένα κτήριο. Με τα εμπρηστικά υλικά του εκφοβισμού και της βίας, επιχείρησαν να φιμώσουν μία δυνατή φωνή προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να πνίξουν τις ανθρωπιστικές αξίες και τα ιδεώδη που πρεσβεύουμε. Η απάντησή μας είναι διαχρονικά ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τον φόβο να θρέψει το τέρας. Η σημαία του ουράνιου τόξου θα κυματίζει και πάλι από σήμερα στη δομή μας, ως μία έμπρακτη πολιτική δήλωση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υποκύπτουν σε κανένα φασιστικό εκβιασμό. Το Checkpoint δε θα διακόψει ούτε για μία στιγμή τη λειτουργία του. Οι λήπτες των υπηρεσιών μας θα γίνονται προσωρινά δεκτοί στην κινητή μονάδα που έχει σταθμεύσει έξω από το κτήριο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή