Εξηλεκτρισμός 4x4

Η Audi παρουσιάζει το Q4 e-tron concept στο Σαλόνι της Γενεύης
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 08:24
UPD:08:24
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Η ηλεκτροκίνηση δεν αποτελεί πια είδηση. Χρόνια τώρα, όλες σχεδόν οι αυτοκινητοβιομηχανίες παίζουν σε αυτό το μοτίβο, προδιαγράφοντας ένα αλλιώτικο μέλλον όσον αφορά τη μαζική εξάπλωσή της. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τεχνολογικά οι προτάσεις τους για αμιγώς ηλεκτρικά, πέρα από τα λίγα υπάρχοντα σε λίγες οργανωμένες αγορές με τις αναγκαίες δημόσιες ή άλλες υποδομές και σαφώς υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Στο 89o Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης η Audi παρουσιάζει, έναν χρόνο μετά το -καμουφλαρισμένο τότε- e-tron, μια πρόγευση ενός ακόμα ηλεκτρικού μοντέλου της. Πρόκειται για το Αudi Q4 e-tron concept, compact πεντάθυρο SUV, μήκους 4,59 μέτρων. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες του Q4 e-tron concept εξασφαλίζουν συνδυασμένη ισχύ 225 kW, ενώ, όπως είναι αναμενόμενο για ένα Audi, η ισχύς του πρωτότυπου περνά στον δρόμο μέσω της τετρακίνησης quattro. Επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε μόνο 6,3 δευτερόλεπτα, με την τελική του ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα.

Μια μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 82 kWh καταλαμβάνει σχεδόν όλο τον χώρο που υπάρχει στο δάπεδο μεταξύ των δύο αξόνων. Η αυτονομία των 450 χιλιομέτρων -εναρμονισμένη με τα πρότυπα WLTP- αποτελεί σημείο αναφοράς στην κατηγορία του. Η τεχνολογία του Q4 e-tron concept βασίζεται στην πλατφόρμα MEB, που θα χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά ηλεκτρικών μοντέλων του ομίλου στο μέλλον, από την compact κατηγορία μέχρι και τα πιο μεγάλα μοντέλα της μεσαίας κατηγορίας.

Το concept δίνει ήδη μια πρώτη εικόνα για το τι θα διαθέτει το πέμπτο κατά σειρά ηλεκτρικό μοντέλο παραγωγής που θα παρουσιάσει η Audi στα τέλη του 2020. Αργότερα και κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα παρουσιαστεί το Audi e-tron Sportback, ενώ θα ξεκινήσει η παραγωγή του Audi Q2L e-tron, ειδικά για την κινεζική αγορά. Ακολουθεί η παρουσίαση του πολυαναμενόμενου πεντάθυρου κουπέ υψηλών επιδόσεων Audi e-tron GT, το οποίο εξελίσσεται από την Audi Sport GmbH, προγραμματισμένο για το δεύτερο μισό του 2020. Την ίδια περίοδο δηλαδή που θα κάνει την εμφάνισή του και το μοντέλο παραγωγής του Audi Q4 e-tron concept. Με αυτήν την γκάμα η Audi θα καλύπτει με τα πλήρως ηλεκτρικά της μοντέλα όλες τις σημαντικές κατηγορίες της αγοράς, από την compact κατηγορία μέχρι και την πιο μεγάλη. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή