Brexit: Η βρετανική βουλή αντιμέτωπη με τις αποφάσεις της

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019 07:54
UPD:11:36
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Τούτη η εβδομάδα είναι ίσως η πιο κρίσιμη για τη βρετανική πολιτική και τη βρετανική οικονομία εδώ και πολλές δεκαετίες. Αμφότερες θα κριθούν από απανωτές ψηφοφορίες για το μέλλον του Brexit: ναι ή όχι στη συμφωνία, με ή χωρίς συμφωνία, αναβολή. 

Είναι σαφές ότι αυτή τη συμφωνία αποχώρησης που επί μήνες διαπραγματεύεται το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες, η βρετανική βουλή δεν θέλει ούτε να την ακούσει. Όπως είναι επίσης σαφές ότι σχεδόν κανείς δεν τολμάει να διανοηθεί μία έξοδο της χώρας χωρίς συμφωνία, ήτοι χωρίς μεταβατική περίοδο δύο ετών. Με αυτά τα δύο δεδομένα, το τρίτο σενάριο της αναβολής – έστω των λίγων μηνών - προεξοφλείται ως δεδομένο. 

Βρίσκει ωστόσο και αυτό σθεναρές αντιδράσεις από τους «σκληρούς» του Brexit, τους ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματος, που αφήνουν να εννοηθεί ότι θα στρέψουν για μία φορά τα βέλη τους ενάντια στην πρωθυπουργό τους. Η Τερέζα Μέι όμως είναι ανήμπορη. Δεν έχει να ανακοινώσει καμία επί της ουσίας πρόοδο με τους Ευρωπαίους εταίρους. Παλεύει παρά ταύτα μέχρι τελικής πτώσεως να σώσει τη συμφωνία της, ίσως και το πολιτικό της μέλλον, που αυτή τη φορά μπορεί όντως να κινδυνεύει.  

Σύμφωνα με πηγή της «Guardian» από την Ντάουνινγκ Στριτ, μία παράταση του Άρθρου 50 και κυρίως ο αποκλεισμός του no deal Brexit είναι κόκκινη γραμμή για τους ευρωσκεπτικιστές Τόρις, οι οποίοι εκτιμούν ότι το σενάριο της μη συμφωνίας αποτελεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί για το Λονδίνο, επιμένοντας να ελπίζουν ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει εξίσου και τις Βρυξέλλες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δύο πρώην υπουργοί, οι Νίκι Μόργκαν και Ντόμινικ Ράαμπ, εικάζουν ότι οι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί θα εξαναγκάσουν τη Μέι να αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο. 

Σε μία ύστατη προσπάθεια να κερδίσουν τους «αντάρτες», ορισμένοι Βρετανοί υπουργοί σκέπτονται ότι ίσως η Μέι θα έπρεπε να ορίσει μία νέα ημερομηνία αποχώρησης, εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίσει τελικά αναβολή του Brexit. Κάνοντας η Βρετανίδα πρωθυπουργός την αποχώρηση από την Ένωση πιο συγκεκριμένη, ενδεχομένως να έσωζε στο παρά ένα τη συμφωνία. Την ίδια στιγμή βέβαια, η ίδια η Μέι διαμηνύει – αν όχι απειλεί - ότι η αναβολή μπορεί να είναι πολύ μακράς διαρκείας. 

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας από τον Ντέιβιντ Κάμερον, η Μέι αντιλήφθηκε ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλός της ήταν οι σκληροπυρηνικοί του Brexit. Πρωτεραιότητά της υπήρξε έκτοτε να τους καθησυχάζει. «Brexit θα πει Brexit», υπήρξε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το σύνθημά της. Η Βρετανία είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει τους πολιτικούς θεσμούς της Ε.Ε., να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά, να εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση. Ήρθε η ώρα η βρετανική κυβέρνηση και ο βρετανικός λαός να αντιμετωπίσουν την απόφασή τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή