«Κλιμάκωση» του αριθμού των μεταναστών που θα ακολουθήσουν στη διάρκεια του 2019 την «οδό των Βαλκανίων» αναμένουν οι βοσνιακές αρχές, δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας Ντράγκαν Μέκτιτς, ο οποίος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την απουσία μιας «ευρωπαϊκής λύσης» στο ζήτημα αυτό.
Τη Βοσνία, η οποία έχει σύνορα μήκους χιλίων χιλιομέτρων με την Κροατία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέσχισαν το 2018 25.000 μετανάστες, από τους οποίους οι 22.000 εγκατέλειψαν το έδαφός της, διευρίνισε ο Ντράγκαν Μέκτιτς σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι παράνομες είσοδοι συνεχίσθηκαν στις αρχές του 2019 (σχεδόν 2.300 άνθρωποι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) και περίπου 3.500 άνθρωποι φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή σε οκτώ κέντρα υποδοχής, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μπίχατς (βορειοδυτική Βοσνία), που συνορεύει με την Κροατία.
Όμως οι αρχές αναμένουν με την άνοιξη ένα μεγαλύτερο κύμα.
«Περιμένουμε μια κλιμάκωση του προβλήματος των μεταναστών, όχι μόνο στη Βοσνία, αλλά σε όλο το μήκος αυτής της οδού», δήλωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον Ντράγκαν Μέκτιτς, ο οποίος δήλωσε πως αναφέρεται σε «πληροφορίες» προερχόμενες από «επίσημους θεσμούς, μεταξύ των οποίων ορισμένοι ευρωπαϊκοί», περίπου 70.000 μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αρχίζουν να κινούνται» με στόχο να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη.
Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε μια «ευρωπαϊκή λύση» αναφορικά με τους μετανάστες.
«Δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα της Βοσνίας, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Θέλουμε να αποτελέσουμε μέρος της ευρωπαϊκής λύσης, όμως η Ε.Ε. δεν καταφέρνει να συμφωνήσει σε μια λύση. Άφησαν απλώς να συνεχισθούν αυτές οι παράνομες μεταναστεύσεις», δήλωσε.
Η Βοσνία δεν θα μπορούσε, συνέχισε ο Ντράγκαν Μέκτιτς, να αντέξει «ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά» μια σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταναστών, αν η Ε.Ε. αποφασίσει να κλείσει ακόμη περισσότερο τα σύνορα ανάμεσα στην Κροατία και τη Βοσνία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα περίπου 9,2 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τη Βοσνία να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής μεταναστών, τα οποία μπορούν αυτή τη στιγμή να υποδεχθούν 4.500 ανθρώπους, διευκρίνσιε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Σαράγεβο.
Έπειτα από τη συνεδρίαση, χθες, του κυβερνητικού πυρήνα συντονισμού των παράνομων μεταναστεύσεων, ο υπουργός Ασφαλείας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «κλείσει εντελώς» τα προς ανατολάς σύνορα με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, μήκους 600 χλμ., αναπτύσσοντας περισσότερους αστυνομικούς.
Η Βοσνία θα μπορούσε εξάλλου να δεχθεί πρόταση της Ουγγαρίας να της στείλει έναν ορισμένο αριθμό αστυνομικών που θα αναπτυχθούν στα σύνορα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η πρόταση αυτή πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση και την προεδρία.
Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP