Νέα μελέτη δείχνει πως οι επίδεσμοι με ηλεκτρισμό θεραπεύουν τις πληγές γρηγορότερα 

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 09:31
UPD:09:31
shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Επίδεσμοι με ηλεκτρισμό μπορούν να βοηθήσουν στο να θεραπευθούν οι πληγές πιο γρήγορα από ό,τι θεραπεύονται με τους κλασικούς επιδέσμους ή τα αντιβιοτικά. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει πώς ακριβώς γίνεται αυτό, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι επίδεσμοι με ηλεκτρισμό έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τραυμάτων από το 2013.

Μια πρόσφατη μελέτη από την ερευνητική ομάδα στο State University του Οχάιο προσφέρει νέες ενδείξεις σχετικά με την επιστήμη πίσω από τους επιδέσμους αυτούς και όπως αναφέρει το άρθρο στο περιοδικό Scientific Reports, τα ευρήματα του πιθανότατα να βοηθήσουν στο να γίνετε καλύτερα η θεραπεία των πληγών στο μέλλον. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επίδεσμοι ανήκουν σε μια κατηγορία θεραπειών που ονομάζονται electroceuticals, οι οποίες είναι συσκευές που χρησιμοποιούν ηλεκτρικές ωθήσεις για τη θεραπεία ιατρικών ζητημάτων, όπως τραυμάτων. Η μελέτη η οποία είναι η πρώτη στο είδος της,  εξέτασε τους τρόπους με τους οποίους οι επίδεσμοι σκοτώνουν αυτοί τα βακτήρια γύρω από ένα τραύμα, επιτρέποντας την πληγή να επουλωθεί  γρηγορότερα. 

Όπως δήλωσε ο Shaurya Prakash, αναπληρωτής καθηγητής μηχανικής και αεροδιαστημικής μηχανικής και συν-συγγραφέας της μελέτης, ο στόχος τους ήταν να θεραπεύσουν μη συγκολλητικές ή χρόνιες πληγές και, εάν υπάρχει μόλυνση, να αφαιρεθεί η μόλυνση.   Και επιπλέον, να καταλάβουν ποιος είναι ο μηχανισμός πίσω από τον οποίο οι ηλεκτροεκρηκτικές θεραπείες λειτουργούν για να σκοτώσουν βακτήρια.

Όπως λέει ο καθηγητής, τα βιοφίλμ είναι μικρές κοινότητες μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, που μπορούν να ζουν στην επιφάνεια του δέρματος ή σε μια πληγή.  Οι κοινότητες κρατούνται μαζί με κάτι που ονομάζεται εξωκυτταρική πολυμερείς ουσίες - το EPS για συντομία.  Οι ουσίες αυτές γενικά αποτελούνται από λίπη και πρωτεΐνες και μπορούν να δημιουργήσουν ένα προστατευτικό φράγμα που να διατηρεί τα βακτήρια ασφαλή από τις παραδοσιακές επιλογές κλινικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών.  Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με τις παραδοσιακές αντιβιοτικές θεραπείες, ορισμένες δερματικές λοιμώξεις μπορεί να παραμείνουν και να αποτρέψουν τις πληγές από την επούλωση.

THE OHIO STATE UNIVERSITY

Ωστόσο, οι επίδεσμοι με ηλεκτρισμό μπορούν να σπάσουν το εμπόδιο αυτό, όπως δείχνει η έρευνα του State Ohio, καταστρέφοντας τα βακτηρίδια και επιτρέποντας στις πληγές να επουλωθούν γρηγορότερα. 

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα νέο μοντέλο για τη μελέτη λοιμώξεων μαλακών μορίων για να μάθει περισσότερα για το πώς λειτουργούν οι επίδεσμοι.

Χρησιμοποίησαν το επάργυρο μετάξι, ένα κοινό ιαπωνικό ύφασμα, στους επιδέσμους μετατρέποντας τις μεταξωτές ασημένιες γραμμές στο μετάξι και προσαρμόζοντας μια μικρή συσκευή για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο βιοφίλμ. Όταν εφάρμοσαν τον ηλεκτροφόρο επίδεσμο στο βιολογικό φιλμ με βακτήρια στο εργαστήριο, τα βακτήρια καταστράφηκαν. 

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά μικροσκόπια για την παρακολούθηση των βακτηριδίων και παρατήρησαν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα έσπασε το βιοφίλμ αρκετά, έτσι ώστε να αρχίσει να καταστρέφει τα βακτηρίδια. Επίσης, είδαν ότι τα βακτηρίδια συνέχιζαν να πεθαίνουν ακόμα και δύο ημέρες μετά την απενεργοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Η θεωρία τους, η οποία είναι βασισμένη σε αυτά τα πειράματα, είναι ότι ο επίδεσμος και το ηλεκτρικό ρεύμα παράγουν ένα ισχυρό αντιμικροβιακό χημικό - υποχλωριώδες οξύ - το οποίο αναλαμβάνει και σκοτώνει τα βακτήρια χωρίς να βλάπτει το υγιές δέρμα που βρίσκεται κοντά.

Αυτή η πρόσφατη μελέτη διεξήχθη σε βακτηρίδια και βιοφίλμ in vitro, ουσιαστικά σε ένα τρυβλίο Petri παρά σε έναν άνθρωπο ή ένα ζώο. 

Όπως είπε ο καθηγητής Prakash τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και η μελέτη αυτή άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω έρευνα και πειράματα που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους λόγους για τους οποίους τα βιοφίλμ λειτουργούν με αυτό τον τρόπο και η  κατανόηση αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση του σχεδιασμού των ηλεκτροφόρων επιδέσμων.

Στο μεταξύ αυτός και η ομάδα του έστειλαν μερικά πρωτότυπα στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο καθώς το 2017, οι κτηνίατροι χρησιμοποίησαν τους επιδέσμους για να βοηθήσουν να θεραπεύσουν μια ανοιχτή πληγή σε ένα σκύλο που δεν θα πήγαινε καλύτερα, ακόμη και όταν αντιμετωπίζονταν με αντιβιοτικά φάρμακα και μέσα σε μια εβδομάδα από τη χρήση του επιδέσμου, το ήμισυ της πληγής έχει επουλωθεί ενώ 11 μέρες μετά η μόλυνση έχει εξαφανιστεί. 

Να σημειωθεί ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Κλαδικό και Μεταφραστικό Επιστημονικό Πρόγραμμα L-Pilot του Οχάιο, το οποίο χρηματοδοτείται από ένα πολυετές Κλινικό και Μεταφραστικό Επιστημονικό Βραβείο (CTSA) από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Η έρευνα έχει επίσης λάβει υποστήριξη από το Ινστιτούτο Λοιμώξεων και Λοιμώξεων του Οχάιο.

Πηγές:
https://news.osu.edu/electrifying-wound-care-better-bandages-to-destroy-bacteria/
https://www.news-medical.net/news/20190307/Electroceutical-bandagesc2a0can-help-heal-wounds-faster.aspx

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή