Ασυμφωνία Τουρκίας - «25» για τα πολιτικά κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε.

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2006 14:58
A- A A+

Γι «ασυμφωνία» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά τα πολιτικά κριτήρια που θέτουν στην Τουρκία ορισμένα κράτη-μέλη για την ένταξή της στην Ένωση, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Υπάρχει μια ασυμφωνία πάνω στην πρόταση που γίνεται από ορισμένα μέλη της Ε.Ε. σχετικά με μια αναφορά στα πολιτικά κριτήρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν, κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος αναφερόταν στις προϋποθέσεις για το άνοιγμα του κεφαλαίου «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που άρχισαν τον περασμένο Οκτώβριο, το οποίοα καθυστέρησε εξαιτίας μιας διαφωνίας στους κόλπους των «25».

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, επιθυμούσαν η εξέταση του κεφαλαίου αυτού να περιλάβει τη βελτίωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία, κάτι που δεν επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή πηγή.

Ο κ. Ταν, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αρνήθηκε να μιλήσει για «κρίση», εκτιμώντας πως η «ασυμφωνία» αυτή μπορεί να ξεπεραστεί μέσω διαπραγματεύσεων με την ευρωπαϊκή πλευρά. «Θα υπάρξουν προβλήματα (...) αλλά δεν βλέπουμε κρίση», τόνισε.

Ο τούρκος υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατσάν -επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματέυσεις- αντιτάχθηκε την Κυριακή σε αυτή την προσθήκη «πολιτικών στοιχείων» στο άνοιγμα των κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή