Ομάδα ερευνητών στο OHSU School of Dentistry στο Πόρτλαντ του Όρεγκον ανέπτυξε ένα υλικό για σφραγίσματα δοντιών που είναι δύο φορές πιο ανθεκτικό στα σπασίματα, σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Πρόκειται για υλικό που χρησιμοποιείται επίσης σε προστατευτικές επικαλύψεις για αυτοκίνητα και καταστρώματα, ενώ η ομάδα ανέπτυξε κι ένα συγκολλητικό που είναι 30% δυνατότερο μετά από έξι μήνες χρήσης, σε σχέση με τα συγκολλητικά που χρησιμοποιούνται σήμερα για να κρατούν τα σφραγίσματα στη θέση τους. Το τελικό αποτέλεσμα του συνδυασμού αυτού είναι οδοντικές εργασίες που διαρκούν πολύ περισσότερο.
«Οι σημερινές οδοντικές εργασίες κατά κανόνα διαρκούν 7-10 χρόνια πριν καταρρεύσουν» λέει η Κάρμεμ Πφάιφερ, corresponding author των σχετικών μελετών, που δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports και το Dental Materials, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο OHSU School of Dentistry. «Σπάνε υπό την πίεση του μασήματος ή σχηματίζονται ρωγμές μεταξύ του σφραγίσματος και του δοντιού, που επιτρέπουν σε βακτηρίδια να μπαίνουν μέσα και να δημιουργείται νέα τρύπα. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, το δόντι γίνεται πιο αδύναμο, κι αυτό που αρχίζει ως μικρή τρύπα μπορεί να οδηγήσει σε απονεύρωση, χαμένο δόντι ή ακόμα και επικίνδυνες για τη ζωή μολύνσεις. Ισχυρότερα οδοντιατρικά υλικά σημαίνουν πως οι ασθενείς δεν χρειάζεται να επισκευάζουν ή να αντικαθιστούν τα σφραγίσματα το ίδιο συχνά» προσθέτει σχετικά.
Το συγκολλητικό που περιγράφεται στο Dental Materials χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο είδος πολυμερούς που είναι πολύ πιο ανθεκτικό σε ζημιές σε νερό, βακτηρίδια και ένζυμα στο στόμα, σε σχέση με τα συγκολλητικά που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην οδοντιατρική.