Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων στην πόλη Τάμπερε της Φινλανδίας και στην πρωτεύουσα Ταλίν της Εσθονίας ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που συνδέθηκαν σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενεάς. Ήταν το πρώτο εμπορικό δίκτυο 5G, το οποίο δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2018 στην Ευρώπη.
Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 181 πιλοτικά δίκτυα 5G σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την έκθεση του «5G Observatory» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα υπερυψηλών ταχυτήτων ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενεάς ήταν το βασικό θέμα του φετινού Mobile World Congress στη Βαρκελώνη. Στη διοργάνωση υπήρχαν αυτοκίνητα 5G, έξυπνα τηλέφωνα 5G, ακόμη και πυροσβεστικά drones 5G. Η νέα τεχνολογία υπόσχεται πολλά: Μπορεί να είναι 100 φορές ταχύτερη από ό,τι τα δίκτυα 4G, προσφέροντας τη δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης τεράστιου αριθμού συσκευών.
Όλα αυτά όμως φαίνεται να μην είναι αρκετά για να πείσουν όσους θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά εμπόδια που πρέπει να απομακρυνθούν προτού το 5G καταστεί πραγματικότητα για πολλούς καταναλωτές. Ο ρόλος της Huawei, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο και ο σημαντικότερος παίκτης στην τεχνολογία 5G, αποτελεί το πρώτο μεγάλο ερωτηματικό. Ο κινεζικός κολοσσός βρίσκεται σε «πόλεμο» με τις ΗΠΑ, που κατηγορούν τη Huawei για βιομηχανική κατασκοπεία σε συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση και ζητούν από τους συμμάχους να την μπλοκάρουν από τον εξοπλισμό δικτύων 5G. Η ίδια η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες, με τον ιδρυτή της, Ρεν Ζενγκφέι, να διαμηνύει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μας συντρίψουν».
Ένα άλλο πρόβλημα αφορά την ίδια τη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας, που θα πρέπει να εξηγήσει τα πλεονεκτήματα του 5G στους καταναλωτές, ώστε να είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν το υψηλότερο κόστος. Η PwC σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώνει ότι μόνο το ένα τρίτο των Αμερικανών καταναλωτών εμφανίζεται πρόθυμο να πληρώσει για σύνδεση 5G.
Από την άλλη, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το κόστος δημιουργίας των δικτύων πέμπτης γενεάς. Η GSMA εκτιμά ότι η μετάβαση σε δίκτυα 5G στην Ευρώπη συνεπάγεται κόστος μισού τρισ. ευρώ. Στην πρωτοπόρο Φινλανδία, τα πακέτα 5G κοστίζουν 50 ευρώ τον μήνα. Η τιμή για ένα smartphone που υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία κυμαίνεται από 600 έως και πάνω από 2.000 ευρώ.
Παρά τα εμπόδια και επιφυλάξεις, το 5G αποτελεί την τεχνολογία του μέλλοντος, μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αρνηθεί κανείς. Μπορεί να χρειασθούν χρόνια μέχρις ότου το 5G υποσκελίσει την κυριαρχία του 4G, πρόκειται όμως για τη μεγάλη επανάσταση στα δίκτυα επικοινωνιών, που θα αλλάξει τις ζωές των χρηστών.