Η Κομισιόν δεσμεύεται να απαντήσει στον Όρμπαν

Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 14:51
UPD:14:56
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Η αντιμεταναστευτική εκστρατεία της κυβέρνησης της Ουγγαρίας, η οποία επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαστρεβλώνει την αλήθεια και το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. θα απαντήσει με ίση δύναμη για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς εκφράζοντας για μία ακόμη φορά τη σκληρή θέση της Ένωσης.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το εθνικιστικό κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχουν επιδεινωθεί μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν ο Ορμπάν ανέπτυξε τις σκληροπυρηνικές αντιμεταναστευτικές πολιτικές του.

Η Ουγγαρία άρχισε πρόσφατα μια κυβερνητική ενημερωτική εκστρατεία με αφίσες και ολοσέλιδες καταχωρίσεις στον Τύπο, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός επενδυτής Τζορτζ Σόρος επιδιώκουν να ανοίξουν την Ουγγαρία στους μετανάστες.

Το Σάββατο, η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τερματίσει τη συγκεκριμένη εκστρατεία. «Οι Ούγγροι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι είδους σχέδια υπέρ της μετανάστευσης προετοιμάζονται από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών» έγραψε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς στα αγγλικά. «Γι’ αυτό ακριβώς αναλάβαμε αυτήν την ενημερωτική εκστρατεία, η οποία φθάνει στο τέλος της, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, την 15η Μαρτίου», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο Όρμπαν όμως δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική «Welt am Sonntag» το Σαββατοκύριακο πως στις αφίσες θα στοχοθετηθεί σύντομα και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

«Η Επιτροπή υπήρξε σαφής σχετικά με τη γνώμη μας για την εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης που διαστρεβλώνει την αλήθεια και επιδιώκει να ζωγραφίσει μια σκοτεινή εικόνα μιας μυστικής συνωμοσίας δήθεν για να έρθουν περισσότεροι μετανάστες στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είτε η εκστρατεία αυτή στοχοθετεί ή επιτίθεται στον πρόεδρό μας, τον αντιπρόεδρό μας Φρανς Τίμερμανς είτε σε οποιαδήποτε άλλα μέλη του προσωπικού του θεσμού μας, θα απαντήσουμε και θα υπεραπιστούμε τη δουλειά μας με ίση δύναμη απένταντι στις αναλήθειες και την απατηλή ρητορεία».

Μεταξύ των κορυφαίων επικριτών του Ορμπάν είναι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, ο οποίος έχει τονίσει ότι το κόμμα Fidesz δεν αντιπροσωπεύει «τις χριστιανοδημοκρατικές αξίες με οποιονδήποτε τρόπο και ως εκ τούτου ο Ορμπάν δεν έχει θέση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή