Ο τζιχαντιστής σύζυγος της Μπέγκουμ θέλει να ζήσουν στην Ολλανδία

Κυριακή, 03 Μαρτίου 2019 18:48
UPD:18:49
REUTERS/POOL
A- A A+

Στη χώρα του, την Ολλανδία, επιθυμεί να επιστρέψει ο τζιχαντιστής σύζυγος της 19χρονης Βρετανίδας Σαμίμα Μπέγκουμ, της οποίας αφαιρέθηκε η υπηκοότητα επειδή προσχώρησε στο Ισλαμικό Κράτος και πήγε στη Συρία, σε ηλικία 15 ετών.

Η Σαμίμα Μπέγκουμ έφυγε από το Λονδίνο μαζί με δύο φίλες της από το σχολείο για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος όταν ήταν 15 ετών, αλλά τώρα θέλει να επιστρέψει στη Βρετανία μαζί με τον νεογέννητο γιο της. Τον περασμένο μήνα της αφαιρέθηκε η βρετανική υπηκοότητα για λόγους ασφαλείας.

Η τύχη της Μπέγκουμ, η οποία τον περασμένο μήνα εντοπίστηκε σε ένα στρατόπεδο κρατουμένων στη Συρία, υπογραμμίζει τον ηθικό και νομικό λαβύρινθο και το ζήτημα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις όταν καλούνται να διαχειριστούν τις οικογένειες ενόπλων που έχουν ορκιστεί να καταστρέψουν τη Δύση.

Σύμφωνα με το BBC, ο σύζυγός της έχει παραδοθεί σε ομάδα Σύρων μαχητών και κρατείται σε ένα κουρδικό κέντρο κράτησης στη βορειοανατολική Συρία.

Το BBC αναφέρει ότι ο Γιάγκο Ριέντιτς θέλει να επιστρέψει στην Ολλανδία μαζί με την σύζυγο και τον γιο τους.

«Φαινόταν ευδιάθετη», είπε ο Ριέντιτς για τη γνωριμία του με την Μπέγκουμ. «Ηταν δική της επιλογή. Ζήτησε έναν σύντροφο για την ίδια και με κάλεσαν. Ήταν πολύ νέα...επέλεξε να παντρευτεί και εγώ επέλεξα να την παντρευτώ», λέει ο ίδιος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή