Τουρκία - Πολιτική κόντρα με αφορμή τα επεισόδια στο Ντιγιαρμπακίρ

Καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις καταστολής
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2006 17:08
A- A A+

Πολιτική κόντρα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε στην Τουρκία με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ Κούρδων και δυνάμεων ασφαλείας στο Ντιγιαρμπακίρ που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά 14 διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων Κούρδων και αστυνομικών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντενίζ Μπαϊκάλ, θεωρεί υπεύθυνη για τα επεισόδια στο Ντιγιαρμπακίρ την κυβέρνηση Ερντογάν.

Σε γραπτή του δήλωση το κόμμα DTP (που εκφράζει τους κουρδικούς πληθυσμούς) αναφέρει ότι τα επεισόδια οφείλονται στη «χρήση βίας αντί δημοκρατικών τρόπων στην επίλυση του Κουρδικού».

Όπως επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατος των 14 διαδηλωτών κατά τα επεισόδια στο Ντιγιαρμπακίρ οφείλεται σε χημικά όπλα, η χρήση των οποίων απαγορεύεται ακόμα και κατά τη διάρκεια πολέμου. Το DTP ζητά από τους εισαγγελείς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να διερευνήσουν τις πληροφορίες και να αποκαλύψουν την αλήθεια. Το υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του, με ανακοίνωσή του αρνήθηκε ότι έγινε χρήση χημικών όπλων κατά τα επεισόδια στο Ντιγιαρμπακίρ.

Τα επεισόδια άρχισαν κατά τη διάρκεια κηδειών τεσσάρων μελών του ΡΚΚ και σήμερα επεκτάθηκαν στο Βαν και στο Μπατμάν. Ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ απηύθυνε έκκληση για την απόσυρση των δυνάμεων ασφάλειας προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή.

Πέντε άτομα κρατούνται επισης για επεισόδια στην πόλη του Ανταπαζαρί, στην κεντρική Τουρκία όταν δύο φοιτητές επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό, το οποίο ο κόσμος νόμισε ότι ήταν σημαία του ΡΚΚ. Οι δύο φοιτητές του Πανεπιστήμιο της Σακάρια, κινδύνευσαν να λιντσαριστούν από το πλήθος και η αστυνομία αναγκάσθηκε να τους φυγαδεύσει ντύνοντας τους αστυνομικούς.

Χειροβομβίδα επίσης εξερράγη στην περιοχή Ντολάπντερε του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή