Αψευδής θεός ο Γλαύκος

Σάββατο, 02 Μαρτίου 2019 12:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«εκ δε κυμάτων
ο ναυτίλοισι μάντις εξήγγελέ μοι
Νηρέως προφήτης Γλαύκος, αψευδής θεός,
ος μοι τοδ’ είπεν εμφανώς κατασταθείς». (Ορέστης, Ευριπίδης)

Αψευδής θεός ο Γλαύκος, τι προβλέπει για το βάθος; Προφανές ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10 κλειδώνει την παρουσία της ExxonMobil στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Είναι σημαντικό, πολύ σημαντικό, αλλά η ψυχραιμία σώνει. Η Λευκωσία, διά του ΥΠΕΞ, εκπέμπει μήνυμα σοβαρής και νούσιμης αντιμετώπισης, μακριά από μεγαλοστομίες, ιδίως σε σχέση με την οικονομική πτυχή, όπου τα δισ. πέφτουν βροχή.
Μακριά από θριαμβολογίες. «Παραμένουμε προσγειωμένοι και επικεντρωμένοι στην υλοποίηση του ενεργειακού μας σχεδιασμού, έχουμε κάποιους ξεκάθαρους στόχους, για τους οποίους εργαζόμαστε πολύ μεθοδικά».

Σύμφωνοι, η ποιότητα του κοιτάσματος είναι, σύμφωνα με την εταιρεία, πολύ καλή και οι προοπτικές για αξιοποίησή του είναι υψηλές, και το ενδιαφέρον και για άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ ευκρινές, μα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα και χαλνούν οι ιαχές το ποίημα. Άλλωστε, η παρουσία τόσων ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ μιλάει από μόνη της.

Ο «Γλαύκος» της ΑΟΖ πολλά για τα γεωπολιτικά και σαφώς για τα οικονομικά λέει, της μυθολογίας για την όμορφη Σκύλλα κλαίει. «Σε τι μπορεί να χρησιμεύει αυτό το σχήμα ή που εγώ τέρπω τους ωκεάνιους θεούς; Τι χρησιμεύει να είναι κανείς θεός, αν όλα αυτά δεν σε συγκινούν;» (Μεταμορφώσεις, Οβίδιος) Η κοπέλα μεταμορφώθηκε σε τέρας, με παρέμβαση ανωτέρα.
Στην Κύπρο, το κοίτασμα είναι τέρας και δημιουργεί προσδοκίες για μεταμόρφωση με άλλον αέρα, ενώ η «Handelsblatt» ανησυχεί πως κάνει την επανένωση της νήσου πέρα.

Τα πειρατικά του κάπτεν Ερντογάν και τα επεκτατικά έχουν βάθη στρατηγικά. Οι απειλές, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, επηρεάζουν και τα συμφέροντα δυτικών δυνάμεων. Το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας προχωράει κανονικά. Το επόμενο στοίχημα είναι να απαντήσει δυναμικά, επιταχύνοντας τις διαδικασίες παραχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και για τα μη αδειοδοτημένα θαλάσσια οικόπεδα. Δεν μπορεί να εμποδίσει την αυθαιρεσία με μέσα στρατιωτικά. Μόνο αντλώντας από τη σύγκλιση συμφερόντων μεθοδικά.   
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή