Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός André Previn

Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 19:15
UPD:03/03/2019 15:24
A- A A+

Ο Γερμανοαμερικανός Αντρέ Πρεβέν (André Previn), πιανίστας, συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας , ο οποίος απέσπασε τέσσερα Όσκαρ κατά τη διάρκεια της καριέρας του πέθανε χθες, Πέμπτη, σε ηλικία 89 ετών, όπως ανακοίνωσε η IMG Artists, η εταιρεία που τον εκπροσωπούσε.

Ο πιανίστας ήταν, επίσης, γνωστός για τον γάμο του με την Αμερικανίδα ηθοποιό Μία Φάροου, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά και υιοθέτησε άλλα τρία, από τα οποία η Σουν-Γι έγινε αργότερα η σύντροφος του σκηνοθέτη Γούντι Άλεν. Τα αίτια του θανάτου δεν διευκρινίστηκαν.

Ο εβραϊκής καταγωγής μουσικός, γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 1929 στο Βερολίνο και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 1939 με την οικογένειά του για να διαφύγουν από τη ναζιστική Γερμανία.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, διέπρεψε στο Χόλυγουντ ως δεξιοτέχνης στη μουσική διασκευή και συνθέτης, μια συνεργασία που επισφραγίστηκε με τέσσερα Όσκαρ για τις ταινίες «Gigi» (Ζιζί - 1958), «Porgy and Bess» (Πόργκι και Μπες - ν1959), «Irma la Douce» (Η Τροτέζα - 1963), «My Fair Lady» (Ωραία μου Κυρία - 1964).

Ο συνθέτης Τζον Ουίλιαμς, που έγραψε τη μουσική του «Star Wars», εξήγησε σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC αφιερωμένο στον Πρεβέν ότι ο γεννημένος στο Βερολίνο μουσικός επηρέασε βαθιά την τέχνη του.

Ο Πρεβέν υπέγραψε, επίσης, πολλά κλασικά κομμάτια, κυρίως κονσέρτα και όπερες, όπως η όπερα «Λεωφορείον ο Πόθος» που χαιρετίστηκε από τους κριτικούς και το κοινό καθώς ανέβηκε σε πολλές πόλεις.

Ως διευθυντής ορχήστρας διηύθυνε πολλά σπουδαία μουσικά σύνολα, όπως η Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου.

Εκτός από τα έργα του κλασικής μουσικής, ήταν φημισμένος πιανίστας της τζαζ και εμπνεύστηκε πολλές συνθέσεις του ανατρέχοντας στα δύο αυτά μουσικά είδη, που διαφέρουν αισθητά το ένα από το άλλο. Έπαιξε κυρίως με την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Έλλα Φιτζέρλαντ, τον τρομπετίστα Ντίζι Γκιλέσπι και τον πιανίστα Όσκαρ Πίτερσον.

Η ποικιλομορφία των έργων του --για τα οποία απέσπασε δέκα Γκράμι, τα βραβεία της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας-- δείχνει το εύρος των δραστηριοτήτων του, των σόλο δίσκων τζαζ από soundtrack ταινιών έως τη διεύθυνση κονσέρτων που ηχογραφήθηκαν σε δίσκο.

Ο Πρεβέν ενσάρκωνε μια νέα γενιά πιο σύγχρονων κλασικών μουσικών έως τις πολύ «sixties» ερμηνείες του όταν διηύθυνε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, φορώντας πορτοκαλί φουλάρι ή εμπριμέ πουκάμισο.

«Ήταν ένας σταρ», σύμφωνα με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου η οποία στη νεκρολογία της εξήρε το έργο του εκλιπόντα, που διετέλεσε διευθυντής της από το 1968 έως το 1979.

Ο Πρέβιν είχε παντρευτεί πέντε φορές. Ο γάμος του με την Μία Φάροου διήρκησε από το 1970 έως το 1979. Μετά τον χωρισμό τους, έμειναν φίλοι και η ηθοποιός έγραψε πολλά μηνύματα χθες στο Twitter αποτίνοντας φόρο τιμής στον Πρεβέν.

Προτεινόμενα για εσάς