Στις ινδικές αρχές θα παραδοθεί αργότερα σήμερα ο Ινδός πιλότος που κρατείται από τις πακιστανικές αρχές από την Τετάρτη, σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η κρίση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.
«Ως κίνηση ειρήνης και για να αποκλιμακωθεί η ένταση ο Ινδός πιλότος που βρίσκεται υπό κράτηση θα αφεθεί ελεύθερος σήμερα το απόγευμα στο συνοριακό φυλάκιο Ουάγκα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σα Μαχμούντ Κουρέσι στο κοινοβούλιο.
Ο Κουρέσι δήλωσε επίσης ότι δεν θα παραστεί σε μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο Αμπού Ντάμπι επειδή έχει προσκληθεί ο Ινδός ομόλογός του.
«Δεν θα πάω στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι το Πακιστάν θα εκπροσωπήσουν πιο χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι.
Η απελευθέρωσή του Ινδού πιλότου είχε παρουσιαστεί ήδη από χθες από τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ίμραν Χαν ως μια «κίνηση ειρήνης» προς την Ινδία. Ωστόσο «η επιθυμία μας για αποκλιμάκωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως αδυναμία», είχε τονίσει απευθυνόμενος στον Ινδό ομόλογο του Ναρέντρα Μόντι.
Το αεροσκάφος του Ινδού πιλότου καταρρίφθηκε την Τετάρτη πάνω από το Κασμίρ στη διάρκεια μιας σπάνιας συμπλοκής μεταξύ των πολεμικών αεροποριών της Ινδίας και του Πακιστάν.
Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε τον πιλότο αφού κατέρριψε δύο ινδικά αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο του, ένα από τα οποία κατέπεσε στο ινδικό Κασμίρ και ένα στο πακιστανικό.
Το Νέο Δελχί από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι έχασε ένα Mig-21 στη διάρκεια της συμπλοκής και απαίτησε «την άμεση και ασφαλή επιστροφή» του πιλότου του.
Ένδειξη της αποκλιμάκωσης με την Ινδία είναι ότι τέσσερα αεροδρόμια στο Πακιστάν θα επανέλθουν εν μέρει σε λειτουργία σήμερα, ενώ θα ανοίξουν κανονικά για τις εμπορικές πτήσεις τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο του πακιστανικού εναέριου χώρου εξαιτίας της έντασης με την Ινδία.
Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας δήλωσε ότι από σήμερα θα πραγματοποιούνται κάποιες πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια του Ισλαμαμπάντ, του Καράτσι, της Πεσάβαρ και της Κουέτα. Τα υπόλοιπα αεροδρόμια θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά την επόμενη εβδομάδα.
Το κλείσιμο του εναέριου χώρου του Πακιστάν έχει προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο στις αερομεταφορές της χώρας, αλλά και στις πτήσεις παγκοσμίως, καθώς αρκετές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ή να αλλάξουν το δρομολόγιο πτήσεων που περνούν πάνω από το Πακιστάν.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP