Κόσοβο: Οι δασμοί κατά Σερβίας αποτρέπουν την κατάτμηση της χώρας

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 16:11
UPD:16:15
REUTERS/Hazir Reka
A- A A+

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, επανέλαβε ότι οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στα σερβικά αγαθά δεν θα ανασταλούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση αυτή εμποδίζει οποιαδήποτε σχέδια εδαφικών ανταλλαγών μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

Υπενθυμίζεται πως η εισαγωγή της αύξησης του φόρου κατά 100% στις εισαγωγές από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει προκαλέσει σημαντικές ζημίες στις επιχειρήσεις και στις δύο χώρες.

«Σήμερα, 20 χρόνια μετά την απελευθέρωση της χώρας, ο διάλογος για την ομαλοποίηση των δεσμών μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας μετατράπηκε σε διάλογο για εδάφη», ανέφερε ο Ραμούς Χαραντινάι.

Παράλληλα, ο Χαραντινάι δήλωσε ότι το Κόσοβο δεν χρειάζεται να αναγνωριστεί από τη Σερβία εάν πρέπει να εγκαταλείψει τα εδάφη του για το σκοπό αυτό.

Η ιδέα για εδαφικές ανταλλαγές μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας ξεκίνησε πέρυσι από τους προέδρους Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Χασίμ Θάτσι. Παρόλο που ο Σέρβος πρόεδρος θεωρεί ότι πρόκειται για διαδικασία σχεδίασης των συνόρων, ο πρόεδρος Θάτσι θεωρεί ότι πρόκειται για «διόρθωση συνόρων».

Η ιδέα της διόρθωσης των συνόρων έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στο Κοσσυφοπέδιο, με τον πρωθυπουργό Χαραντινάι να είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους αυτής της ιδέας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή