Οι ιθαγενείς Πεμόν κατηγορούν το καθεστώς Μαδούρο ότι τους έχει κηρύξει τον πόλεμο

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 15:26
UPD:15:28
REUTERS/Christian Veron
A- A A+

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα περισσότερα βλέμματα ήταν αρχικά στραμμένα στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία απ’ όπου επρόκειτο να εισέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια. Οι πιο σκληρές σκηνές βίας ωστόσο εκτυλίχθηκαν στα απομονωμένα σύνορα με τη Βραζιλία, στην πόλη Γκραν Σαμπάνα, όπου ζουν οι ιθαγενείς Πεμόν. 

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις, οι οποίες ξέσπασαν όταν αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που εναντιώθηκαν στο κλείσιμο των συνόρων.

Οι ίδιοι επιμένουν ότι δεν πρόκειται απλώς για μία αντίδραση στις διαδηλώσεις, αλλά για έναν «πόλεμο» που έχει κηρύξει το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο εναντίον τους.  

Η ένταξη κλιμακώνεται διαρκώς μεταξύ της αυτόχθονης κοινότητας, η οποία βάσει του συντάγματος τος Βενεζουέλας έχει τον έλεγχο της περιοχής, και της κυβέρνησης, η οποία – στο οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκεται – είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί με όποιο κόστος τον ορυκτό πλούτο της περιοχής.   

«Θέλουμε να ξέρει ο κόσμος τι συμβαίνει, ότι χύνεται το αίμα των Βενεζουελάνων και η κυβέρνηση προσπαθεί να το κρύψει» υποστηρίζει στην «Guardian» ο χαρτογράφος Σάλομον Μαρτίνεζ, συγγενείς του οποίου τραυματίστηκαν στα επεισόδια του Σαββατοκύριακου. «Σκοτώνουν τους ιθαγενείς στη γη τους», προσθέτει.

Οι χωρικοί κατάφεραν να αφοπλίσουν και να θέσουν υπό κράτηση τέσσερις στρατιωτικούς. Στις κατηγορίες ότι πρόκειται για αντισυνταγματική πρακτική, οι ιθαγενείς αντιστρέφουν το ερώτημα: «Είναι συνταγματικό να πυροβολούν ιθαγενείς;».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή