Πότε θα ξημερώσει τελικά η μέρα του Brexit;

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 11:17
UPD:11:20
REUTERS/HANNAH MCKAY
A- A A+

Το Brexit δεν είναι η μοναδική υποχρέωσή της. Στόχος της Τερέζα Μέι, όπως η ίδια δήλωσε χθες και είχε τονίσει ξανά τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι να παραμείνει στη θέση της και μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε., ώστε να έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει βασικές μεταρρυθμίσεις, ορισμένες εκ των οποίων στον σημαντικό τομέα της υγείας. Πότε όμως θα έρθει εκείνη η μέρα του Brexit;

Δεν ήταν ούτε η πρώτη και προφανώς ούτε η τελευταία φορά που η Τερέζα Μέι βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σκληρή «αντιπολίτευση» εντός του Συντηρητικού Κόμματός της, όταν παραδέχτηκε χθες ότι έως τις 12 Μαρτίου δεν θα υπάρχει ουσιαστική ψηφοφορία για το Brexit στο κοινοβούλιο. Η ίδια ωστόσο εξακολουθεί να βλέπει το πολιτικό μέλλον της στην Ντάουνινγκ Στριτ και μετά την έξοδο της χώρας από την Ένωση.

Το κυρίαρχο ερώτημα βέβαια παραμένει. Πότε τέλος πάντων θα αποχωρήσει – αν αποχωρήσει - η Βρετανία από την Ένωση: στις 29 Μαρτίου, όπως μέχρι σήμερα επιμένει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, δύο μήνες μετά, σύμφωνα με τις νέες φήμες, ή μήπως το 2021, βάσει των σχεδίων που επεξεργάζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με πηγές της «Guardian»;

«Η ομάδα μου θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες την Τρίτη. Κατά συνέπεια, δεν θα υπάρξει επί της ουσίας ψηφοφορία στη βουλή αυτήν την εβδομάδα. Θα εξασφαλίσουμε ωστόσο ότι αυτό θα γίνει στις 12 Μαρτίου», αποκάλυψε η Μέι χθες, δεχόμενη επικρίσεις τόσο από τους Τόρις όσο και από τους Εργατικούς ότι στόχος της είναι να εξαναγκάσει το κοινοβούλιο σε ένα εκβιαστικό δίλημμα της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στο Brexit ή το no deal Brexit.

Η ίδια η Μέι πρόσθεσε επίσης χθες ότι ο στόχος της αποχώρησης στις 29 Μαρτίου είναι εφικτός. Έναν μήνα πριν όμως, χωρίς καμία απολύτως πρόοδο στο ακανθώδες ζήτημα του backstop – για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων – τα σενάρια της αναβολή κερδίζουν πάλι έδαφος.

Σύμφωνα με την «Telegraph», προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιθανό κύμα αποχωρήσεων στους Τόρις, η βρετανική κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σχέδια, ένα εκ των οποίων είναι να υποβάλει επίσημο αίτημα στις Βρυξέλλες για παράταση του Brexit, εφόσον στις 12 Μαρτίου δεν υπάρχει ικανοποιητική συμφωνία.

Άλλες πληροφορίες, της «Guardian», θέλουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προτιμούν πλέον μία μακρά παράταση, παρά να ανοίξουν ξανά το μεγάλο κεφάλαιο του backstop το καλοκαίρι. Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε μάλιστα στη βρετανική εφημερίδα ότι μία σημαντική  αναβολή είναι μονόδρομος όσο η Βουλή των Κοινοτήτων εξακολουθεί να καταψηφίζει τις συμφωνίες της βρετανικής κυβέρνησης με την Ε.Ε. για το Brexit.   

Η αντικατάσταση της μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών μετά το Brexit με αντίστοιχο χρονικό διάστημα για διαπραγματεύσεις, ενώ η Βρετανία θα παραμένει μέλος της Ε.Ε., θα επιτρέψει σε Λονδίνο και Βρυξέλλες να καταλήξουν σε νέα σχέδια για τη μελλοντική τους σχέση με στόχο να καταστεί περιττό και το backstop.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή