Νέα Υόρκη - Δεκάδες χιλιάδες άτομα στην παρέλαση των ομογενών

Δευτέρα, 03 Απριλίου 2006 12:18
A- A A+

Δεκάδες χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν την χθεσινή μεγαλειώδη παρέλαση των ομογενών της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι θεατές και οι συμμετέχοντες στην παρέλαση ξεπέρασαν τις 120.000.

Η 5η λεωφόρος του Μανχάταν κατακλύστηκε από άτομα κάθε ηλικίας, ενώ στις περιοχές που ζουν και εργάζονται Ελληνες αναρτήθηκαν ελληνικές σημαίες. Χιλιάδες Ελληνόπουλα δεύτερης, τρίτης, τέταρτης, ακόμη και πέμπτης γενιάς ομογενών, ντυμένα με ελληνικές παραδοσιακές στολές, καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο. Εκτός από σχολεία, έλαβαν μέρος σύλλογοι, κοινότητες, ομοσπονδίες, οργανισμοί και ελληνοαμερικανικές επιχειρήσεις.

Τελετάρχες της χθεσινής παρέλασης ήταν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, ο επιχειρηματίας Τζον Ράγκος και ο πρόεδρος της ομογενειακής τράπεζας «Μάραθων» Πολ Σταθουλόπουλος.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Ομογένειας, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος, ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Τραγάκης, ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό Ευγένιος Χαϊτίδης, ο αντιπρόεδρος της ίδιας Επιτροπής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, οι βουλευτές Γιάννος Παπαντωνίου, Στέλιος Παπαθεμελής, Βέρα Νικολαΐδου, Πέτρος Μαντούβαλος, Θαλασσινός Θαλασσινός και Θανάσης Λεβέντης.

Από πλευράς των διπλωματικών αρχών συμμετείχαν οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς και Ευριπίδης Ευριβιάδης, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των δυο χωρών στον ΟΗΕ, πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Ανδρέας Μαυρογιάννης και οι γενικές πρόξενοι των δυο χωρών Αικατερίνη Μπούρα και Μάρθα Μαυρομμάτη.

Μεταξύ των Αμερικανών πολιτικών που παρακολούθησαν την παρέλαση ήταν ο γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, ο υποψήφιος για το αμερικανικό Κογκρέσο Τζον Σαρμπάνης, γιος του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, οι πολιτειακοί ομογενείς βουλευτές Μάικλ Γιάνναρης και Μάθιου Μυρώνης και αρκετοί αξιωματούχοι των δημοτικών και πολιτειακών αρχών της Νέας Υόρκης.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή