Επιμένουν οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι - Δεκάδες κλήσεις στην πυροσβεστική 

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019 10:27
UPD:15:12
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Καταστροφές σε αυτοκίνητα απο πτώση δένδρων στη Νέα Σμύρνη, λόγω του δυνατού αέρα.

A- A A+

Χαμηλές θερμοκρασίες σχεδόν στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και θυελλώδεις άνεμοι συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σήμερα Κυριακή, με τα κυριότερα προβλήματα να εντοπίζονται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική για κοπές δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική.

Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφονται σε όλη τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώνονται στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Ωστόσο, από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι τα εντονότερα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Ωκεανίδας» για ακόμη μία φορά θα εντοπίζονται στα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, όπου θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής.

METEO.GR

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις σε σημεία της ηπειρωτικής χώρας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στον νομό Τρικάλων το ύψος του χιονιού είναι από 10 εκατοστά μέχρι 1,5 μέτρο.

Κατά το meteo.gr, ο υδράργυρος στη Βλάστη Κοζάνης διολίσθησε στους -10,8 βαθμούς Κελσίου, στον Άγιο Παύλο Ημαθίας στους -8,8 βαθμούς, στην Κλεισούρα Καστοριάς στους -8,7 βαθμούς, στο Μέτσοβο στους -8,5 βαθμούς και στην Τριανταφυλλιά Φλώρινας στους -8,1 βαθμούς.

Ταυτόχρονα παραμένουν πολύ θυελλώδεις οι άνεμοι στο Αιγαίο καθώς και κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου. Οι μεγαλύτερες ριπές που έχουν καταγραφεί από την αρχή της ημέρας μέχρι τις 9 το πρωί της Κυριακής:

  • Παξιμάδα Καρύστου: 124 χλμ./ώρα
  • Πάτρα Ρωμανός: 119 χλμ./ώρα
  • Πεντέλη: 111 χλμ./ώρα
  • Πάτρα – Πανεπιστήμιο: 103 χλμ./ώρα
  • Σαμοθράκη: 103 χλμ./ώρα.

Οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι, που φθάνουν τα 9 και στο Αιγαίο τοπικά ακόμη και τα 10 μποφόρ, έχουν προκαλέσει προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πτώση δέντρου σε σπίτι στην οδό Φλοιάς, στο Μαρούσι.

Σε ισχύ έχει τεθεί απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό. Μόνο με φέρυ μποτ εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, ενώ σύμφωνα με το ΑΜΠΕ κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Βόλος-Σποράδες, Κυλλήνη- Ζάκυνθος, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά, Πρίνος-Θάσος και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου. Κανονικά εκτελούνται επίσης και τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα.

.Στο μεταξύ, το  τελευταίο 24ωρο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα, η πυροσβεστική δέχθηκε πολλές κλήσεις για κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημεία, και μεταφορές ασθενών από και προς νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής η πυροσβεστική δέχθηκε 223 κλήσεις, εκ των οποίων οι 129 κλήσεις αφορούσαν κοπές δέντρων και οι 94 κλήσεις απομακρύνσεις αντικειμένων. Καταστροφές σημειώθηκαν σε αυτοκίνητα στη Νέα Σμύρνη, από πτώση δένδρων. 

Νωρίτερα έκλεισε η οδός Ομορφοκκλησιάς στη Νέα Ιωνία, από την συμβολή με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, εξαιτίας πτώσης δένδρου από τον αέρα, ενώ στην οδό Βικέλα στον Άγιο Ελευθέριο έπεσε κολόνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία από την οδό Κουρτίδου προς τη λεωφόρο Κηφισού.

Στην δυτική Ελλάδα η πυροσβεστική δέχθηκε 20 κλήσεις για κοπές δένδρων και 10 κλήσεις για απομακρύνσεις αντικειμένων. Στην Ήπειρο η πυροσβεστική δέχθηκε 27 κλήσεις για κοπές δένδρων και 8 κλήσεις για απομακρύνσεις αντικειμένων, και στην υπόλοιπη επικράτεια δέχθηκε 60 κλήσεις, εκ των οποίων οι 52 αφορούσαν κοπές δένδρων και οι 8 κλήσεις αφορούσαν απομάκρυνση αντικειμένων.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε μεταφορά 6 ασθενών από και προς νοσηλευτικά ιδρύματα:

  • 1 άτομο από το Βαθύ της Σάμου
  • 1 άτομο από τις Φέρρες Αλεξανδρούπολης
  • 1 άτομο από το δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής
  • 3 άτομα από το Γ.Ν. Λήμνου προς τις οικείες τους.

Επίσης πραγματοποιήθηκε μεταφορά 13 ατόμων σε ασφαλή σημεία από την πυροσβεστική:

  • 1 άτομο στην περιοχή Καμαριώτισσα Σαμοθράκης
  • 2 άτομα στην περιοχή Κλεισόβου Καλαμπάκας
  • 2 άτομα στην περιοχή του όρους Αίνους Κεφαλονιάς
  • 8 άτομα στην περιοχή της Πάρνηθας Αττικής

Στο μεταξύ, κλειστοί παραμένουν από τα χιόνια οι δρόμοι προς Πάρνηθα και η Περιφερειακή Πεντέλης-Νέας Μάκρης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή