Βενεζουέλα-Γκουαϊδό: Μπήκε το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας

Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019 20:57
UPD:21:51
REUTERS/BRUNO KELLY
A- A A+

Την είσοδο του πρώτου φορτίου με ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βραζιλία στο έδαφος της Βενεζουέλας, παρά τη διαταγή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να κλείσουν τα σύνορα, ανήγγειλε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό.

«Προσοχή Βενεζουέλα: ανακοινώνουμε επισήμως ΟΤΙ ΜΠΗΚΕ το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορά μας με την Βραζιλία. Είναι μια μεγάλη νίκη, Βενεζουέλα!» έγραψε στο Twitter.

REUTERS/MARCO BELLO

Σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση της Βενεζουέλας, τέσσερα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, και στα οποία είχαν σκαρφαλώσει δεκάδες εθελοντές, προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα από την Κολομβία προς τη Βενεζουέλα.

Τα φορτηγά έφθασαν στην αρχή της γέφυρας που κανονικά ενώνει - αλλά σήμερα χωρίζει - τις δύο χώρες στο ύψος της πόλης Λας Τιεντίτας της Βενεζουέλας, απέναντι από την πόλη Κούκουτα της Κολομβίας.

Η υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική αυτή βοήθεια θα ξεφορτωθεί και θα μεταφερθεί στο έδαφος της Βενεζουέλας με ανθρώπινη αλυσίδα.

REUTERS/BRUNO KELLY

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας έλαβαν διαταγή από τον Μαδούρο να εμποδίσουν την μεταφορά της βοήθειας στο έδαφος της Βενεζουέλας, παρά τις εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων στη χώρα.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό απόψε, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε ότι διέρρηξε τις σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία κι απελαύνει το προσωπικό της κολομβιανής πρεσβείας.

«Αποφάσισα να διακόψω τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με τη φασιστική κυβέρνηση της Κολομβίας. Ο πρεσβευτής και οι πρόξενοί της έχουν 24 ώρες για να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα. Έξω, ολιγάρχες!» είπε σε συγκέντρωση οπαδών του στο Καράκας.

Νωρίτερα, 11 στρατιωτικοί και δύο αστυνομικοί των δυνάμεων της Βενεζουέλας αυτομόλησαν, διασχίζοντας τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία στην Κούκουτα. Τα σύνορα είναι κλειστά έπειτα από διαταγή του Μαδούρο, για να εμποδιστεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα του, ανακοίνωσαν οι αρχές της Κολομβίας.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία μετανάστευσης της Βενεζουέλας διευκρινίζει ότι «οργανώνει συνομιλίες» με τους 13, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται ένας ταγματάρχης της μπολιβαριανής εθνικής ένοπλης δύναμης.

Την ίδια ώρα, ο στρατός της Βενεζουέλας χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ κατά εθελοντών που ξεφόρτωναν ανθρωπιστική βοήθεια στη γέφυρα Φρανθίσκο ντε Πάουλα στα σύνορα ανάμεσα στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα.

Αργά απόψε τηλεοπτικά δίκτυα της Βενεζουέλας μετέδωσαν εικόνες από φλεγόμενο φορτηγό που ανήκει σε φάλαγγα οχημάτων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα ανάμεσα στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα.

Πλήθος άρχισε να ξεφορτώνει κιβώτια με ανθρωπιστική βοήθεια από δεύτερο φορτηγό στο σημείο, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή