Ίδρυση αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τις μετρήσεις

Προτείνει η κυβέρνηση
Δευτέρα, 03 Απριλίου 2006 15:36
A- A A+

Την ανάγκη να θεσμοθετηθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διενέργεια, τον έλεγχο και την ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία των μετρήσεων, τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις με αφορμή τις εξελίξεις με την εταιρεία AGB, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως είναι προφανές ότι η μονομερής επιβολή μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας δεν μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και για το σκοπό αυτό προτείνεται η ίδρυση αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα αποτελείται από εκπροσώπους της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας, του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας, κάθε άλλης αντιπροσωπευτικής οργάνωσης διαφημιστών ή διαφημιζομένων, καθώς και του συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς.

Στην εταιρεία αυτή, διευκρίνισε ο κ. Ρουσόπουλος, θα μπορεί να συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε κάτοχο άδειας λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και από κάθε συλλογικό φορέα τους, όπως επίσης και ένας εκπρόσωπος από κάθε ιδιοκτήτη εφημερίδων και περιοδικών.

Για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων των μετρήσεων -πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος- η εταιρεία θα συστήσει τρεις επιτροπές ελέγχου για τις έρευνες των μετρήσεων τηλεθέασης, ακροαματικότητας και κυκλοφορίας.

Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να προβλέπεται έλεγχος των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, που θα πραγματοποιείται είτε με πρωτοβουλία της εταιρείας, είτε μετά από αίτηση μέλους της ή φορέα ΜΜΕ, είτε από τις Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Αναφορικά με τη νομιμότητα της λειτουργίας της AGB, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι από την Παρασκευή έχει απευθύνει ερώτημα στον Νομικό Σύμβουλο του κράτους, περί του αν η συγκεκριμένη εταιρεία θα πρέπει να παραμείνει εγγεγραμμένη ή να διαγραφεί από το Μητρώο των Γραμματειών Επικοινωνίας κι Ενημέρωσης. Σε παρεπόμενη ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι εφόσον η εταιρεία διαγραφεί από το Μητρώο, τότε δεν θα μπορεί να αναλαμβάνει δημόσιες συμβάσεις.

Σε ερώτηση εξάλλου, περί του ρόλου της ΑGB μετά από την ίδρυση της προτεινόμενης μη κερδοσκοπικής εταιρείας, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «κατά την αντίληψη της κυβέρνησης, όπως και κατά την πρακτική όλων των προηγμένων ευρωπαϊκών κοινωνιών, τα ζητήματα μετρήσεων ή δημοσιογραφικής δεοντολογίας ακολουθούν τη λογική της αυτορρύθμισης».

Ο ρόλος της Πολιτείας είναι να ελέγχει και άρα ο σκοπός της προτεινόμενης εταιρείας είναι ελεγκτικός, ενώ τις μετρήσεις θα κάνει οποιαδήποτε εταιρεία, συμπλήρωσε.

Προτεινόμενα για εσάς