ΠΑΣΟΚ: Επερώτηση για τη θωράκιση στη λειτουργία της αιμοδοσίας

Δευτέρα, 03 Απριλίου 2006 21:12
A- A A+

Το ΠΑΣΟΚ προχωρά στην κατάθεση επίκαιρης επερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα τη θωράκιση για τη λειτουργία της αιμοδοσίας απέναντι στους κινδύνους για την ασφάλεια του μεταγγιζόμενου αίματος.

Με την επερώτηση αυτή, την οποία υπογράφουν 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στον Τομέα Υγείας, επερωτάται ο Υπουργός Υγείας:

- Για τις κάθε είδους ευθύνες (πολιτικές, ποινικές κ.λ.π.) από την έκθεση σε κίνδυνο δύο πολιτών με συνέπεια βαριά βλάβη στην υγεία τους.

- Για το τραγικό κενό που διαπιστώθηκε στο σύστημα αιμοδοσίας και για τις αδράνειες και παραλείψεις της περιόδου 2004 έως και σήμερα.

- Γιατί δεν πήρε μέτρα για την αιμοδοσία μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου ώστε να θωρακίσει την χώρα και να μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης λοιμωδών νόσων με τις μεταγγίσεις. (Λεπτομέρειες του Εθνικού Σχεδιασμού για την δημιουργία δικτύου, ώστε απρόσκοπτα και ταχύτατα να μεταφέρεται το αίμα από την πλέον απομακρυσμένη περιοχή της χώρας μας στα μεγάλα Κέντρα αιμοδοσίας και να ελέγχεται με την μέθοδο ΝΑΤ. Εξασφάλιση σύγχρονων τρόπων για την αποθήκευση, συσκευασία, διακίνηση και ασφαλή μεταφορά του αίματος καθ’ άπασα την επικράτεια. Καμπάνιες ενημέρωσης για την προαγωγή της εθελοντικής αιμοδοσίας. Επάρκεια εκπαιδευμένου προσωπικού για την εφαρμογή των συγχρόνων μεθόδων μοριακής τεχνολογίας- NAT. Χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του Νομοσχεδίου και επανεξέταση πιθανών ορισμένων άρθρων του)

- Γιατί δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη από το νόμο υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία κοινοποίησης των ανεπιθύμητων συμβαμάτων με τις αιμοληψίες και τις αιμοδοσίες από τα Κέντρα Αιμοδοσίας στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και στο ΚΕΕΛΠΝΟ

- Για τη μη απόδοση ευθυνών μέχρι σήμερα στο Διοικητή του Γ.Ν. Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ όσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην συγκεκριμένη αναφορά της Διευθύντριας της Αιμοδοσίας κας Πολίτη στις 19-01-2006 στην οποία τόνιζε τις επιπτώσεις της διακοπής της εφαρμογής της μεθόδου ΝΑΤ επί ένα μήνα. Ποιες κυρώσεις θα του επιβληθούν για την αήθη συμπεριφορά που επέδειξε προς αυτήν, παρουσία του τέως Υπουργού Υγείας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού κατασυκοφαντώντας την χωρίς αποδείξεις, επιχειρώντας να κλονίσει την ιερή σχέση λειτουργού της υγείας με τους ασθενείς του, σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο όπως είναι αυτός των μεταγγίσεων;

- Για την έρευνα σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μολύνθηκαν οι δύο ασθενείς με HIV, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης προκειμένου να καταλογισθούν τυχόν ευθύνες

- Για την εν γένει πολιτική της κυβέρνησης, η οποία κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζεται για τη σχεδιασμένη και συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης ειδικών λοιμώξεων (AIDS κλπ).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή