Σε ρυθμό Πολάκη το Μέγαρο Μαξίμου

«Πόλεμος» με το ΚΙΝΑΛ - Συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 09:44
UPD:09:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σε υπόθεση με απρόβλεπτες διαστάσεις, όχι μόνο για τον κ. Πολάκη αλλά για ολόκληρη την κυβέρνηση, εξελίσσεται η υπόθεση του δανείου του Παύλου Πολάκη από την τράπεζα Αττικής, μετά την παρέμβαση της εισαγγελίας που ανακοίνωσε ότι θα κάνει έρευνα για το αν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ηχογράφησε τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και αν ο διάλογος που ο ίδιος διέρρευσε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Documento είναι προϊόν αυτής της ηχογράφησης.

Μετά από σειρά αναρτήσεων στο Facebook με τις οποίες είτε επιβεβαίωνε εμμέσως, είτε υποβάθμιζε τη σημασία της, λέγοντας το σημαντικό είναι τι είπαν με τον κ. Στουρνάρα και όχι αν υπήρξε ηχογράφηση, ο κ. Πολάκης αναγκάστηκε να πει χθες στη Βουλή και μετά στην ΕΡΤ ότι δεν ηχογράφησε τον κ. Στουρνάρα και ότι ο διάλογος που διέρρευσε στην φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα στηρίχθηκε στο καλό του μνημονικό. Ανήγγειλε μάλιστα ότι θα κάνει και μήνυση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για συκοφαντική δυσφήμιση.

Το Μαξίμου βλέπει πως όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα, βρίσκονται ήδη σήμερα και στις σελίδες του διεθνούς Τύπου, ενώ μετά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του εκπροσώπου της κ. Σχοινά, αναμένει και δήλωση από τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία αναφορά στην επίσημη τοποθέτησή της για τις ηχογραφήσεις, τις απειλές, την ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, σχολιάζεται ήδη αρνητικά εντός αλλά και εκτός συνόρων. Η χθεσινή ανακοίνωση του Μαξίμου εκλήφθηκε ως κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και «άδειασμα» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον οποίο το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι γνωστό ότι – με μία ή δύο εξαιρέσεις – δεν τα πηγαίνει καλά. Κυβερνητικές πηγές πάντως, δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι στελέχη του Μαξίμου συνομίλησαν χθες με τον κ. Στουρνάρα σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Σημειώνεται δε πως αν, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαιώσει ότι η συνομιλία του με τον κ. Πολάκη ηχογραφήθηκε χωρίς τη συναίνεσή του και στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενό της, τότε το λόγο θα αναλάβει η Βουλή για την άρση ή μη της ασυλίας του κ. Πολάκη.

Αλλαγή ατζέντας

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται εγκλωβισμένος στην «Πολακιάδα», γνωρίζοντας ότι και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το «καπέλωμα» του ιδίου, της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ από τον «one man show» Παύλο Πολλάκη, δημιιουργεί αντιδράσεις. Αντιδράσεις οι οποίες εκφράστηκαν δημοσίως από στελέχη όπως ο Νίκος Ξυδάκης, ο Νίκος Φίλης και ο Σταύρος Κοντονής, που δεν εκφράζουν μόνο τον εαυτό τους.

Εσωκομματικές αντιδράσεις προκαλεί και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως η σοσιαλδημοκρατία του 2020 κάνοντας αθρόες μεταγραφές στελεχών του πρώην ΠΑΣΟΚ, αλλά σε αυτό το θέμα ο κ. Τσίπρας δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει.

Πηγές της κυβέρνησης δε σχολιάζουν ούτε θετικά, ούτε αρνητικά τη χθεσινή δήλωση Γιώργου Παπανδρέου με την οποία εκτιμάται ότι κλείνει την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ διέψευσε τα σενάρια ότι η υπουργοποίηση Μωραίτη και Τόλκα είναι προπομπός της δικής του συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υποστηρίζουν, στόχος του κ. Τσίπρα είναι οι προοδευτικοί πολίτες που ανήκουν στον λεγόμενο μεσαίο χώρο και η προσπάθειά του να τους προσεγγίσει θα συνεχιστεί. Άλλωστε, όπως αναφέρουν, Τσίπρας και Παπανδρέου θα εμφανιστούν μαζί σε εκδήλωση για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα,  υπό την αιγίδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Παράλληλα, προαναγγέλλουν ευρεία συμμετοχή στελεχών της κεντροαριστεράς στο ευρωψηφοδέλτιο και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές. «Δεν τους φοβόμαστε. Είναι λούμπεν και δεν έχουν καμία σχέση με τον προοδευτικό χώρο» αντέτεινε χθες στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης.

Το δεύτερο «όπλο» της κυβέρνησης για να ξεφύγει από την «Πολακιάδα» - και παράλληλα να εντείνει την πόλωση που εκτιμά ότι την εξυπηρετεί πολιτικά – είναι η ανακίνηση υποθέσεων με οσμή σκανδάλων από το παρελθόν, όπως προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου από το βήμα της Βουλής. Η κατάθεση Τσουκάτου για μίζες στο ΠΑΣΟΚ το 2000, η υπόθεση των δανείων των κομμάτων για την οποία έγινε και εξεταστική, η υπόθεση Novartis θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αφού η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει ξεκινήσει. Υπενθυμίζεται ότι η εντολή που έχει δοθεί από το Μαξίμου προς τους υπουργούς είναι μέχρι τη δεύτερη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που θα γίνει στο τέλος Μαρτίου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή