Η Κούβα διαψεύδει ότι έχει αναπτύξει στρατό στη Βενεζουέλα

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 06:47
UPD:08:06
REUTERS/ENRIQUE DE LA OSA
A- A A+

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες τις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο Κουβανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στη Βενεζουέλα και προστατεύουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Οι κατηγορίες του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος υποστήριξε πως η Κούβα έχει έναν ιδιωτικό στρατό στη Βενεζουέλα, είναι απαράδεκτες. Τον προτρέπω να παρουσιάσει τις αποδείξεις. Η κυβέρνησή μας απορρίπτει αυτή τη συκοφαντία με τον πιο σθεναρό και κατηγορηματικό τρόπο», ανέφερε ο Ροδρίγκες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σημείωσε παράλληλα ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι περίπου 20.000 Κουβανοί που βρίσκονται στη Βενεζουέλα είναι επαγγελματίες της υγείας, κυρίως γιατροί.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Κούβας υποστήριξε παράλληλα ότι η Ουάσιγκτον «συνεχίζει να προετοιμάζει μια στρατιωτική επέμβαση, με ανθρωπιστικό πρόσχημα», στη Βενεζουέλα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αβάνα έκανε λόγο περί παρουσίας αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων, ιδίως μελών των ειδικών δυνάμεων, στην Καραϊβική εν όψει μιας «επίθεσης» εναντίον της Βενεζουέλας «μεταμφιεσμένης σε ανθρωπιστική επέμβαση». Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Έλιοτ Έιμπραμς το διέψευσε.

Ο Ροδρίγκες επανήλθε χθες Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι πολλά αεροσκάφη που αναχώρησαν από τις ΗΠΑ έκαναν σταθμούς σε χώρες της Καραϊβικής χωρίς οι κυβερνήσεις τους να είναι ενήμερες. Οι πτήσεις αναχώρησαν από στρατιωτικές βάσεις στις οποίες σταθμεύουν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και των Πεζοναυτών και πιθανόν μετέφεραν άνδρες που θα αναπτυχθούν για μυστικές ενέργειες, εκτίμησε. «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτές δεν είναι πτήσεις που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια», επέμεινε.

Αναφερόμενος στον Χουάν Γκουαϊδό, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου 50 χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, ο Ροδρίγκες έκανε λόγο για ένα «ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα κατασκευασμένο στην Ουάσιγκτον» με έναν «εντελώς κατασκευασμένο πρόεδρο».

Ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βενεζουέλα θα διαθέσει η Βραζιλία

Την ίδια ώρα, όπως όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης προεδρίας οι αρχές της Βραζιλίας θα διαθέσουν το Σάββατο ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα στο πλαίσιο μιας επιχείρησης σε «συντονισμό με τις ΗΠΑ».

Η βοήθεια, κυρίως τρόφιμα και φάρμακα, «θα είναι διαθέσιμη στο βραζιλιάνικο έδαφος, στην Μπόα Βίστα και στην Πακαράιμα, για να παραληφθεί από την κυβέρνηση του Χουάν Γκουαϊδό, από φορτηγά της Βενεζουέλας που θα οδηγούν πολίτες της Βενεζουέλας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, ο στρατηγός ε.α. Οτάβιου Σαντάνα ντο Χέγκου Μπάχους.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εναντιώνεται στην είσοδο της βοήθειας στη χώρα του, ενώ χαρακτηρίζει την επιχείρηση το προοίμιο μίας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης.

Ο στρατός της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τέθηκε «σε συναγερμό» για να αποτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων της Βενεζουέλας και την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει προσωρινά αποθηκευτεί σε παραμεθόριες περιοχές. Απέρριψε την απαίτηση να αποκηρύξει τον πρόεδρο Μαδούρο που προβάλλουν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας από περίπου 50 κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Βραζιλίας.

Δεκάδες τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έστειλαν οι ΗΠΑ έχουν αποθηκευθεί στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, κοντά στη συνοριακή γέφυρα Τιενδίτας, την οποία έχουν αποκλείσει στρατιώτες.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν πως έκλεισαν το βράδυ της Τρίτης τα θαλάσσια σύνορα με το νησί Κουρασάο, όπου αναμενόταν αεροσκάφος από το Μαϊάμι με αμερικανική βοήθεια.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, περίπου 700.000 εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Γκουαϊδό και πρόκειται να μεταβούν το Σάββατο με λεωφορεία στα σύνορα για να πάνε να φέρουν τη βοήθεια. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί η τακτική που θα ακολουθήσουν για να αντιμετωπίσουν τα μέτρα που λαμβάνει ο στρατός.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή