Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής οι διορισμοί του Δημήτρη Κουτσοθεοδώρου και Αποστολάκη Καρκανέβατου στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.».
Υπέρ του διορισμού τους, μετά από την εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Παναγιώτη Ρήγα, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ Νέα Δημοκρατία, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες και κατάφερε να κρατήσει στο δημόσιο τομέα, τόσο τα ΕΑΣ, όσο και την ΕΑΒ, ενώ διέψευσε ότι πάνε για μερική ιδιωτικοποίηση τα ΕΑΣ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δόθηκαν και θα δοθούν λύσεις σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.
Όπως είπε ο κ. Ρήγας, μέχρι και το Δεκέμβριο του 2014, οι ορισμένες ζημιές των ΕΑΣ ήταν 1,37 δισ. ευρώ και τα δάνεια ήταν 422 εκατ. ευρώ και η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να παραμείνουν στο δημόσιο τομέα, να υπάρξει η δυνατότητα να στηριχθούν τα ΕΑΣ, να κρατηθούν εν λειτουργία και κυρίως, να έχουν την προοπτική της ανάπτυξής τους μέσα στο στενό δημοσιονομικό περιβάλλον, το οποίο υπήρχε.
«Θέλουμε αυτή η προσπάθεια που έχει μέχρι σήμερα δώσει τα αποτελέσματα αυτά τα οποία έχει δώσει, με τη βοήθεια και τη στήριξη του υπουργείου Οικονομικών, να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα. Στόχος είναι το ενιαίο δόγμα της αμυντικής βιομηχανίας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Αποστολάκης Καρκανέβατος, έθεσε ως άμεσους, κύριους και εφικτούς στόχους, την επιτάχυνση της παράδοσης των συμβάσεων και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ακόμα, έδωσε έμφαση στην επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας, ώστε να χαραχθούν πιο συγκεκριμένοι στόχοι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι.
«Αυτή τη στιγμή, "τρέχουν" συμβάσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ. Τα μισά από αυτά τα έχουμε, ήδη εισπράξει, ενώ τα υπόλοιπα είναι προς είσπραξη», πρόσθεσε.
Ο Δημήτρης Κουτσοθεόδωρος έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρία, «τα προβλήματα της οποίας χρειάζονται ισχυρή συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και στιβαρή αντιμετώπιση, ώστε να ανταποκριθεί η χώρα στις ανάγκες της εθνικής άμυνας, αλλά και να επιδιωχθεί εξωστρέφεια για τη διασφάλιση υψηλής ελληνικής προστιθέμενης αξίας και θέσεων εργασίας».
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Χατζηδάκης, υπεραμύνθηκε του σχεδίου εξυγίανσης που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι με τη πολιτική της, αντί να βοηθήσει, οδήγησε σε δραματική κατάσταση την εταιρία.
«Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η κατάσταση της εταιρείας ήταν ιδεώδης όλα τα προηγούμενα χρόνια και ότι δεν είχε πολλές συσσωρευμένες οφειλές η επιχείρηση. Αυτός ήταν και ο λόγος που επιχειρήθηκε να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης το 2014».
«Το σχέδιο εξυγίανσης είχε σκοπό, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και εξασφάλιζε και μια χρηματοδότηση στα ΕΑΣ της τάξεως των 41 εκατομμυρίων ευρώ.. Αυτό το οποίο συνέβη όμως στα χρόνια που πέρασαν, είναι ότι η κατάσταση, αντί να βελτιωθεί, χειροτέρεψε» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε:
«Η εταιρεία βρίσκεται σε περισσότερο δραματική οικονομική κατάσταση, έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους και προς την εφορία και έχει χάσει τη ρύθμιση για καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι ανασφάλιστοι και η μισθοδοσία να καταβάλλεται με καθυστέρηση».
Ακόμα, επικαλούμενος καταγγελίες εργαζομένων, ζήτησε απαντήσεις για το αν είναι επωφελής και για την εταιρία και για τους εργαζόμενους η σύμβαση που έχουν κάνει τα Αμυντικά Ελληνικά Συστήματος με την εταιρεία «ΣΟΥΚΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ».
Απαντήσεις ζήτησε και για την παραίτηση της ελεγκτού του υπουργείου Οικονομικών, η οποία είχε καταγγείλει θέματα αδιαφάνειας στον τρόπο που λειτουργεί η εταιρία και ότι μέλος της διοίκησης που αρνιόταν να δώσει στοιχεία σήμερα είναι σύμβουλος του κ. Ρήγα.
«Η συμφωνία αναδιάρθρωσης του 2013 είχε πάρα πολλά προβλήματα και βεβαίως οδήγησε σε δυσκολία την ίδια την εταιρεία έτσι όπως έγινε» απάντησε ο Π. Ρήγας.
«Τότε προβλεπόταν να γίνει εκκαθάριση συνολική και να φύγει και το εργοστάσιο της Μάνδρας. Εμείς, καταφέραμε τα 55 εκατ. ευρώ που ζητούσαν από ανάκτηση από τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις σε συνεννόηση με τη Digicom, να περάσουν στο πολιτικό μέρος των εταιρειών. Οι εταιρείες "Μεταλλουργική" και "Ηλεκτρομηχανική" και το εποπτικό που υπήρχε, είναι σε εκκαθάριση, η "Μεταλλουργική" έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, υπάρχουν μερικές εκκρεμότητες και έχει και πουληθεί, και υπάρχουν στην "Ηλεκτρομηχανική Κύμης"», πρόσθεσε.
«Οι τωρινές συμβάσεις δεν είναι με δυσμενείς όρους. Όλες οι διοικήσεις που πέρασαν - γιατί ήταν πολιτική αντίληψη αυτή - διαμόρφωσαν δυσμενέστατες συμβάσεις, όπου φτάσαμε να υπάρχουν τεράστιες ποινικές ρήτρες, τις οποίες καταφέραμε να τις κατεβάσουμε στο 6% εν μέσω νομοθετικής ρύθμισης, γιατί αυτό ήταν εξοντωτικό για την εταιρεία», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.
Από την πλευρά του, ο κ. Καρκανέβατος ανέφερε ότι «για την εταιρεία "SOUKOS", είναι μία σύμβαση, η οποία έχει υπογραφεί και αυτή τη στιγμή τρέχει στα πλαίσια της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η εταιρεία για καταστροφή ναρκών».
«Δεν έχω τα στοιχεία και προφανώς θα ασχοληθώ με αυτό το θέμα. Αλλά από κει και πέρα, οφείλω να τονίσω ότι η εταιρεία εκτιμώ πως έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει με ίδια μέσα στη διαδικασία καταστροφής ναρκών. Το θέμα είναι κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα τώρα αυτή τη στιγμή. Είναι κάτι που μας απασχολεί όντως σοβαρά. Παρ' όλα αυτά, αυτή η σύμβαση, αυτή τη στιγμή, υλοποιείται, τρέχει, και εξ όσων γνωρίζω, πρέπει να έχει καταστραφεί περίπου το ένα τρίτο της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η εταιρεία», τόνισε.
Ακόμα, σχολιάζοντας το προηγούμενο σχέδιο, ο κ. Καρκανεβάτος ανέφερε ότι, «είχε στοιχεία τα οποία δημιούργησαν προβλήματα στην εταιρεία, όπως ο περιορισμός των εργαζομένων με αθρόες οικειοθελείς αποχωρήσεις εξαιρετικών και έμπειρων στελεχών «με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, η εταιρεία με πολύ μεγάλη δυσκολία και πολλές φορές με την συμμετοχή συνταξιούχων, προσπαθεί να αναπτύσσει κάποιες τεχνογνωσίες».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για γενικότερες ευθύνες που υπάρχουν για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
«Υπάρχει μια στρατηγική, η οποία έχουμε την εντύπωση ότι δεν άλλαξε, παρά τις προσπάθειες που μπορεί να έγιναν για να μπει μια σειρά στην εταιρία. Οι ευθύνες είναι πολιτικές γενικά, δεν βλέπουμε τέτοια κατεύθυνση και φοβούμαστε ότι πάμε για μια έμμεση ιδιωτικοποίηση. Δεν είναι δυνατόν το 2018 και το 2019 η Ελλάδα να εισάγει σφαίρες, είναι ασύλληπτο, όπως τα βλήματα Leopard που δόθηκαν στη Γερμανία επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. και πάρα πολλά άλλα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Παφίλης.
Κλείνοντας, ο κ. Καρκανέβατος επεσήμανε ότι η εταιρία θα συνεχίσει την προσπάθεια προς την κατεύθυνση των εξαγωγών, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρίας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική, και πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειες που έχουν γίνει, δίνουν τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι υπάρχει βάση για να χτίσουμε το καινούργιο».
«Η εταιρεία μας, είναι εταιρεία εθνικού σκοπού, είναι εταιρεία η οποία πρέπει να ζήσει, πρέπει να αναπτυχθεί και το θεωρώ εθνικό καθήκον όλων μας. Το θέμα είναι πώς θα πετύχουμε αυτό το στόχο. Εμείς έχουμε σκέψεις, θα τις αποτυπώσουμε και στο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο θα σκύψουμε τώρα, και θα ασχοληθούμε με αυτό», τόνισε.
Πηγή: ΑΜΠΕ