Πτήσεις στην Ελλάδα αεροπλάνων της CIA που μεταφέρουν κρατούμενους;

Τρίτη, 04 Απριλίου 2006 17:04
UPD:17:06
A- A A+

Ο βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης κατέθεσε ερώτηση για πτήσεις στο «Ελ. Βενιζέλος» και στην Κρήτη αεροπλάνων ναυλωμένων από τη CIA που μεταφέρουν κρατούμενους.

«Η απάντηση σε σχετική ερώτηση στις 31/1/2006 από τα αρμόδια υπουργεία ήταν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δε διαθέτουν στοιχεία ούτε έχουν περιέλθει σ' αυτές πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μυστικών κέντρων κράτησης στη χώρα μας ή αλλού στην Ευρώπη, καθώς και για μεταφορά τέτοιων προσώπων με πτήσεις από και προς τη χώρα μας.

Ομως, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", ένα από τα αεροπλάνα που φαίνεται ότι εξυπηρετούν τη CIA και χρησιμοποιούνται στη μεταφορά "υπόπτων", έχει προσγειωθεί τουλάχιστον δύο φορές στη χώρα μας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Βρετανού Υπουργού Μεταφορών σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, το C-130, απογειώθηκε από αεροδρόμιο της Γλασκόβης με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης δύο φορές το έτος 2004, στις 7/4 και 4/5 αντίστοιχα.

Επιπλέον, σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας (2/4/06), αναφέρεται ότι, στις 9/10/2002, αεροσκάφος Gulfstream ΙΙΙ της CΙΑ, με αριθμό νηολογίου Ν829ΜG, που εκτελεί τις επιχειρήσεις απαγωγής "υπόπτων" και μεταγωγή σε τρίτες χώρες όπου ανακρίνονται και βασανίζονται, προσγειώθηκε στην Αθήνα προερχόμενο από το Αμάν της Ιορδανίας. Το σχέδιο πτήσης του συγκεκριμένου αεροπλάνου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε υποβληθεί στις υπηρεσίες "Πολιτικής Αεροπορίας"».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή