Ο ανεξάρτητος Γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, θα διεκδικήσει για δεύτερη φορά το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, αποφασισμένος να τα βάλει με «τα πανίσχυρα ειδικά συμφεροντα, που κυριαρχούν στην οικονομική και πολιτική ζωή μας».
Ο Σάντερς έχασε τις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016, όταν υποψήφια του κόμματος απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ ανεδείχθη η Χίλαρι Κλίντον. Στην τότε μάχη έδωσε έμφαση στο θέμα της αναδιανομής του πλούτου, με στόχο τον περιορισμό των εισοδηματικών ανισοτήτων. Ήταν υπέρ τις ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους και της δωρεάν δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας τη στήριξη πολλών νέων. Δεν κατάφερε όμως να έχει την ίδια απήχηση σε Αφρομερικανούς και ισπανόφωνους.
Επιστρέφει στην προεδρική κούρσα με μία διόλου ευκαταφρόνητη βάση πιστών υποστηρικτών και ενδεχομένως τον πιο αποδοτικό μηχανισμό online δωρεών μεταξύ των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος. Μόλις 3,5 ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του είχε ήδη συγκεντρώσει δωρεές ύψους 1 εκατ. δολαρίων για την εκστρατεία του. Σε αντίθεση όμως με το 2016, θα κληθεί να αντιπαρατεθεί με πολύ περισσότερους υποψηφίους- ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούνται ότι βρίσκονται εκ... αριστερών του.
Το χρίσμα διεκδικεί, μεταξύ άλλων, και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ένα από τα πρόσωπα που τον είχαν στηρίξει το 2016. Στη μακρά λίστα των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών συναντάμε ακόμη τέσσερις γυναίκες: την γερουσιαστή της Μινεσότα, Έιμι Κλόμπουτσαρ, τη γερουσιαστή της Καλιφόρνια, Καμάλα Χάρις, τη γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, Κίρστεν Γκιλιμπραντ και τη βουλευτή, Τούλσι Γκάμπαρντ. Την υποψηφιότητά τους έχουν επίσης ανακοινώσει ο πρώην υπουργός, Τζούλιαν Κάστρο, ο γερουσιαστής, Κόρι Μπούκερ και ο βουλευτής, Τζον Ντιλέινι.
Ο 77χρονος Σάντερς, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται «δημοκράτης σοσιαλιστής» τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι «η πραγματική αλλαγή δεν έρχεται ποτέ από επάνω προς τα κάτω, αλλά από κάτω προς τα επάνω». Υπενθυμίζοντας τις βασικές του θέσεις, σχολίασε επίσης πως «πριν από τρία χρόνια όταν μιλούσαμε για αυτές τις ιδέες, μας έλεγαν ακραίους και ριζοσπάστες».
«Σήμερα έφτασε η ώρα να ολοκληρώσουμε την επανάσταση που αρχίσαμε το 2016» κατέληξε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ, BBC, Reuters