Ενας ελληνικός αιώνας στο Κάιρο

Τρίτη, 04 Απριλίου 2006 18:57

A- A A+

Τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου με εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν στις 3 και 4 Απριλίου. Η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου ιδρύθηκε σε πρώτη φάση το 1856, υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και επανιδρύθηκε το 1904 υπό άλλη μορφή, με τη συνδρομή Μεγάλων Ευεργετών του Ελληνισμού της Αιγύπτου, όπως οι Αχιλλόπουλος, Τσανακλής, Ξενάκης, Ρόστοβιτς, Σπετσερόπουλος, Αθανασάκης.

Οι Αιγυπτιώτες έδειξαν συμπαγή την παρουσία τους στην χώρα του Νείλου, ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα.

Από το 1904, μέχρι και σήμερα, ο Ελληνισμός του Καΐρου έγινε πρότυπο για τις Κοινότητες του εξωτερικού.

Οι σχέσεις των Ελλήνων με τους Αιγυπτίους πέρασαν στην περίοδο της ακμής τους κατά τον 20ο αιώνα. Μία ενδιαφέρουσα παράμετροε της κοινής πολιτιστικής τους πορείας η χρήση του αρχαίου ελληνικού αλφαβήτου αλλά και πλείστων ελληνικών λέξεων στην κοπτική γλώσσα, που χρησιμοποιείται κατά τις εκκλησιαστικές ακολουθίες της Κοπτικής Εκκλησίας, που αριθμεί μόνον στην Αίγυπτο οκτώ εκατομμύρια πιστούς.

Το «Κάιρο», η αρχαιότερη εφημερίδα των Ελλήνων της Αιγύπτου ιδρύθηκε το 1873, δηλαδή πριν και από την ίδρυση της μεγαλύτερης σήμερα εφημερίδας του αραβικού κόσμου, της «Αλ Αχράμ», δείχνοντας το πόσο είχαν προοδεύσει οι Ελληνες της εποχής γενικότερα στα γράμματα και τις τέχνες.

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, λόγω του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, οι Αιγυπτιώτες βαμβακοπαραγωγοί αύξησαν κατακόρυφα τις εξαγωγές αιγυπτιακού βάμβακος στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας και με άλλες εμπορικές πρωτοπορίες και νέα προϊόντα το αιγυπτιακό προϊόν σε όλο τον κόσμο, μέσα από ελληνικά ονόματα. Ενώ, συνέβαλαν και με σημαντικά κεφάλαια και στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Αιγύπτου το 1898 και της Κτηματικής της Αιγύπτου το 1905.

Τη δυναμική παρουσία του Ελληνισμού και την προσφορά των ομογενών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ακολούθησαν τα εθνικιστικά σοσιαλιστικά μέτρα που πήρε η επανάσταση των ελεύθερων αξιωματικών το 1952, αποτέλεσμα των οποίων υπήρξε η αρχή της φυγής των Ελλήνων από το 1957.

Σήμερα, η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου http://www.ellinikikoinotitakairou.gr/ αριθμεί μόλις 2.500 μέλη. Στην καρδιά του αραβικού κόσμου πασχίζει να συνεχίσει την φιλανθρωπική, πολιτιστική, πνευματική και κοινωνική της δράση διατηρώντας εκκλησίες, σχολείο, νοσοκομείο, γηροκομείο.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή