Οι εξαγωγές άνθρακα της Αυστραλίας αυξάνονται παρά τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 23:01
shutterstock
A- A A+

Οι εξαγωγές άνθρακα της Αυστραλίας έφεραν έσοδα ρεκόρ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν αυτό το μήνα. Καθώς οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή εντείνονται, η χρήση άνθρακα θεωρείται ότι σταδιακά θα μειωθεί. Ωστόσο, για πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες στη Νοτιοανατολική Ασία, που είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές άνθρακα της Αυστραλίας, θεωρείται συχνά η προτιμώμενη και φθηνότερη επιλογή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εξαγωγές άνθρακα σημείωσαν πέρυσι ρεκόρ ύψους 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (41,76 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο άνθρακας ξεπέρασε τα σιδηρομεταλλεύματα ως η μεγαλύτερη κατηγορία εξαγωγών της Αυστραλίας, που γενικά είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ορυκτών καυσίμων και άλλων πόρων παγκοσμίως.

Το Νιούκαστλ, βόρεια του Σίδνεϋ, εξάγει ετησίως συνολικά περίπου 160 εκατομμύρια τόνους άνθρακα, αποτελώντας το μεγαλύτερο λιμάνι για εξαγωγές άνθρακα στον κόσμο. Στον τεράστιο τερματικό σταθμό, που βρίσκεται κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού Ωκεανού στη νοτιοανατολική Αυστραλία, φορτώνονται σε πλοία 10.000 τόνοι άνθρακα την ώρα, κυρίως από κοντινά ανθρακωρυχεία. Ο άνθρακας αποστέλλεται κυρίως στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Ο τύπος άνθρακα που εξάγεται από το Νιούκαστλ  θεωρείται καθαρότερος τύπος σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό από τους μεγάλους εξαγωγείς στην Ινδονησία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι παραγωγοί άνθρακα της Αυστραλίας πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να έχουν κέρδη ρεκόρ σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει το φάσμα της κλιματικής αλλαγής με μεγαλύτερη προσοχή.

Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σταθερή τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία ή και περισσότερο, λόγω της ζήτησης από τη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις κυβερνητικές πολιτικές σε μέρη όπως η Ευρώπη, όπου πολλοί σταθμοί άνθρακα κινδυνεύουν με κλείσιμο λόγω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή