ΠΑΣΟΚ: Με προκριματικές εκλογές και διαβουλευτική δημοσκόπηση η επιλογή υποψηφίων για τους ΟΤΑ

Τετάρτη, 05 Απριλίου 2006 17:33
A- A A+

Η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα σήψης, με την υπόθεση των υποκλοπών, την αδιαφάνεια, την κομματικοκρατία και τις μη αξιοκρατικές προσλήψεις και τοποθετήσεις, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε σημερινή συνέντευξη στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε υπερήφανος για τις νέες διαδικασίες τις οποίες έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ και ανέφερε ως παράδειγμα τις αλλαγές στη νεολαία του κόμματος, τη φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ και τον τρόπο ανάδειξης των στελεχών που θα υποστηρίξει το Κίνημα στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε τέσσερις καινοτομίες που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη υποψηφίων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Η πρώτη καινοτομία, όπως είπε, αφορά στην επιλογή υποψηφίων από επιτροπή που εξελέγη από το Εθνικό Συμβούλιο.

Η δεύτερη αφορά σε μια ριζικά αποκεντρωμένη διαδικασία στην οποία οι υποψήφιοι σε 800 δήμους σε όλη τη χώρα (από τους περίπου 1.000) δεν αναδεικνύονται από τη Χαριλάου Τρικούπη αλλά από τα περιφερειακά όργανα.

Η τρίτη καινοτομία αφορά στις προκριματικές εκλογές. Αυτή η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για πρώτη φορά σε δήμους, αφορά σε ανοιχτές εκλογικές διαδικασίες στις οποίες μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι δημότες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου, στους οποίους θα γίνουν οι προκριματικές εκλογές.

Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος, στις προκριματικές εκλογές μπορούν να συμμετέχουν όσοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι στις μέχρι τώρα διαδικασίες, αλλά και νέοι υποψήφιοι. Οι προκριματικές εκλογές θα γίνουν στις περιφέρειες (πλην Αττικής) στις 16 Απριλίου και στην Αττική στις 7 Μαΐου.

Η τέταρτη καινοτομία στην οποία αναφέρθηκε και επέμεινε ο κ. Παπανδρέου, αφορά στην "διαβουλευτική δημοσκόπηση". Πρόκειται για μία μέθοδο που συνδυάζει στοιχεία δημοσκόπησης και διαβούλευσης και θα εφαρμοστεί πιλοτικά στον δήμο Αμαρουσίου. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η μέθοδος αυτή έχει στοιχεία από τις αρχές της ελληνικής δημοκρατίας, αναφέροντας το παράδειγμα της επιλογής με κλήρο πολιτών οι οποίοι θα ελάμβαναν σημαντικές αποφάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί για την εφαρμογή της μεθόδου αυτής με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον καθηγητή Γιάννη Πανάρετο. Αρχικά θα επιλεγεί ένα τυχαίο δείγμα 1.000 πολιτών με τον τρόπο που γίνεται η επιλογή στις δημοσκοπήσεις. Στα άτομα αυτά θα δοθεί ερωτηματολόγιο σχετικά με τα προβλήματα της περιοχής και τη λύση που προτιμούν οι ίδιοι. Στη συνέχεια από το σώμα των 1.000 πολιτών θα επιλεγούν 200, ενώπιον των οποίων θα προσέλθουν οι υποψήφιοι που θα ζητήσουν την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο δήμο, οι οποίοι θα μιλήσουν για τις λύσεις που εκείνοι προτείνουν στα προβλήματα, ενώ θα γίνει και συζήτηση με τους υποψηφίους.

Στο τέλος της διαδικασίας θα δοθεί νέο ερωτηματολόγιο στους 200 πολίτες, από τους οποίους θα ζητηθεί να αξιολογήσουν τους υποψηφίους στα θέματα τα οποία συζητήθηκαν.

Οπως εξήγησε ο Αλέκος Παπαδόπουλος το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής θα προσανατολίσει την τελική επιλογή του κόμματος.

Στο τέλος Μαϊου θα γίνει πανελλαδική συνδιάσκεψη, από την οποία θα προκύψει το πρόγραμμα του Κινήματος για την Αυτοδιοίκηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή