Χωρίς διάλυση Βουλής εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια με 221 «ναι»
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 10:05
UPD:10:05
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Με ενισχυμένη πλειοψηφία, που υπερβαίνει το απαιτούμενο όριο των 180 βουλευτών, υπερψήφισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τον περιορισμό των ποινικών προνομίων πρώην υπουργών και βουλευτών. Εκτός αναθεώρησης, όπως αναμενόταν, η πρόταση της Ν.Δ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο κενό, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. 

Παρά τις έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις και το πολωτικό κλίμα των τελευταίων ημερών, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στην έγκριση με ενισχυμένη πλειοψηφία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, ένα άρθρο που έλαβε 221 ψήφους. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψηφίστηκε προβλέπει ότι αν αποτύχουν οι διαδοχικές ψηφοφορίες, τότε η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνεται απευθείας από τον λαό. Όμως, στη χθεσινή ψηφοφορία δεν εγκρίθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του άρθρου 30, που αναφέρεται στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή. Βάσει αυτού του αποτελέσματος, η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι δεν είναι δυνατό πλέον να προβλεφθεί εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Μάλιστα, πηγές της Ν.Δ. ισχυρίστηκαν ότι αυτό γίνεται «συντονισμένα» από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. 

Πέραν της διάταξης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Βουλή ενέκρινε με τη συνδρομή των περισσότερων κομμάτων και πλειοψηφία 253 βουλευτών τη διάταξη που περιορίζει τα προνόμια των πρώην υπουργών ως προς τον χρόνο παραγραφής αξιόποινων πράξεων (άρθρο 86). Με συντριπτική πλειοψηφία 237 βουλευτών υπερψηφίστηκε και το άρθρο για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας για αδικήματα που δεν σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα. Αντίστοιχα, υπερψηφίστηκε από 231 βουλευτές η πρόταση για μείωση από 4/5 σε 3/5 της απαιτούμενης πλειοψηφίας των μελών της Διάσκεψης Προέδρων για την ανάδειξη των ανεξάρτητων αρχών. 

Με συντριπτική πλειοψηφία 234 βουλευτών εγκρίθηκε και η πρόταση της Ν.Δ. για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας στη Βουλή, με την παροχή δυνατότητας συγκρότησης εξεταστικών επιτροπών από την αντιπολίτευση όταν το ζητούν τουλάχιστον 120 βουλευτές. Όλα τα παραπάνω άρθρα σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογο αποτέλεσμα στην επόμενη ψηφοφορία σε έναν μήνα στην παρούσα Βουλή, θα μπορούν να εγκριθούν με πλειοψηφία 151 βουλευτών στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή. 

Εκτός αναθεωρητικής διαδικασίας βρέθηκε η πρόταση της Ν.Δ. για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την οποία στήριξαν μόνο 93 βουλευτές. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να εγκρίνει, έστω και με οριακό αποτέλεσμα 151 βουλευτών, την πρότασή του για την αναθεώρηση του άρθρου 3 στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους. Επίσης εγκρίθηκαν με απόλυτη πλειοψηφία οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου (άρθρα 13, 33 και 59), την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών (άρθρο 21), την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών (άρθρο 22), την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα (άρθρο 28), την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού (άρθρο 37), την καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας (άρθρο 84), την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73) και δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία (άρθρο 44), την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού (άρθρο 54), την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας έπειτα από τρεις βουλευτικές περιόδους (άρθρο 56) και την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση (άρθρο 102). 

Η ΔΗΣΥ απέσυρε τους περισσότερους βουλευτές της από την ψηφοφορία, με εξαίρεση τον βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο, ενδεχομένως για να αποτραπεί ο κίνδυνος καταγραφής αντίθετων απόψεων από την κομματική γραμμή. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή