Β. Λεβέντης: Ο διχασμός αντιλήψεων είναι δεδομένος

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 20:52
UPD:20:58
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

«Αναθεώρηση Συντάγματος κάνουμε όταν υπάρχει ένα μίνιμουμ σύγκλισης. Εδώ ο διχασμός αντιλήψεων είναι δεδομένος, και ο καθένας πάει να τη φέρει στον άλλον – τουλάχιστον μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει την πρόοδο και ο Μητσοτάκης την συντήρηση. Εγώ νομίζω ότι είναι και οι δύο συντήρηση» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και λήψης απόφασης επί των προτάσεων για αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος

Κατά τα λοιπά, ο κ. Λεβέντης αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας δήλωσε: «Λένε ότι είναι κακό να γίνονται εκλογές; Γιατί είναι κακό; Γιατί φοβούμαστε τις εκλογές; Aν ο Πρόεδρος εκλεγεί από το λαό μπορεί να έχουμε σύγκρουση των δύο πόλων και να έχουμε ανωμαλία και εκτροπή»

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, «δεν μπορεί να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον λαό για να έχει εξουσία. Τι να κάνει την εξουσία; Να συγκρουστεί με τον πρωθυπουργό; Δεν υπάρχουν δύο ισχυροί πόλοι σε κανένα Σύνταγμα. Είναι βλακώδης η πρόταση. Όπου υπάρχουν Πρόεδροι δεν έχουν εξουσία οι πρωθυπουργοί».

Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας είναι επικίνδυνοι με τις προτάσεις που κάνουν».

Συνεχίζοντας τον λόγο του, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στο θέμα των 151 βουλευτών που χρειάζεται μια κυβέρνηση για να υπάρχει. Όπως είπε «πριν λίγες μέρες τέθηκε θέμα ότι δεν είχε τους 151 βουλευτές ο πρωθυπουργός και είπαμε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει κυβέρνηση και σωστά ο κ. Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης».

Αναφερόμενος στην πρόταση για «ετερόθρησκο κράτος» αναρωτήθηκε: «Δεν αναγνωρίζουμε ότι η επίσημη θρησκεία είναι η ορθόδοξη; Τώρα γίναμε μοντέρνοι Αριστεροί; Αυτό είναι το ευχαριστώ προς μια θρησκεία που κάνει και λάθη, αλλά την πίστη την σεβόμεθα ως πίστη. Και δεν ήταν σωστό ο πρωθυπουργός να έχει μυστικές συνομιλίες με τον Αρχιεπίσκοπο».

Επίσης, ο κ. Λεβέντης ζήτησε να απαγορευτεί στο Σύνταγμα το «ρουσφέτι» και να χάνει ο βουλευτής την ιδιότητα του εάν προβεί σε κάτι τέτοιο. Ωστόσο αναφέρθηκε και στις μεταγραφές των βουλευτών και ζήτησε να μην γίνονται, «γιατί αυτό δείχνει παρακμή, ειδικά όταν έχουν εκλεγεί με λίστα. Είναι ανέντιμο και αυτοί που πάνε σε άλλο κόμμα, και αυτοί που τους δέχονται γιατί είναι κλεπταποδόχοι».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε να κατοχυρωθεί συνταγματικά η συμμετοχή εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων, να παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη ο εκάστοτε πρωθυπουργός εάν διογκώνει το ετήσιο έλλειμμα, και η έκδοση των ομολόγων να εγκρίνεται από τη Βουλή.

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, τη χαρακτήρισε μεγάλο βήμα που θα ωθήσει τον τόπο για την οριστική αλλαγή σελίδας, αλλά ζήτησε να χρειάζονται τα νομοσχέδια 220 ψήφους.

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε ότι η Ένωση Κεντρώων είναι υπέρ, αλλά όχι τώρα, καθώς θα πρέπει πρώτα να αναβαθμιστούν και να εξυγιανθούν τα δημόσια πανεπιστήμια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή