Την αντίθεση του ΚΚΕ, στην Συνταγματική Αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση, εξέφρασε ο γ.γ. του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως σημείωσε η Αναθεώρηση, εξυπηρετεί ουσιαστικά δύο στόχους: από τη μία πλευρά εξυπηρετεί της ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος ενώ από την άλλη υπηρετεί την προεκλογική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ μέσα από ψευτοδιλήμματα.
«Όσο κι αν επαναλαμβάνουν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τα διάφορα περί "εμβάθυνσης της δημοκρατίας" και διάφορα άλλα παραπλανητικά, για να παρουσιάσουν ως δήθεν "προοδευτική" την πρότασή τους για τη συνταγματική αναθεώρηση, αν τη δει κανείς προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι δεν έχουν σχέση όλα αυτά με την πραγματικότητα», επεσήμανε.
Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «όλες οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος που έχουν γίνει και γίνονται, στόχο έχουν την αποτύπωση σε νομική-συνταγματική μορφή, των νέων αναγκών του αστικού συστήματος, όπως αυτές διαμορφώνονται από τις εξελίξεις».
Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΚΚΕ «καταθέσαμε προτάσεις για την προστασία και την διεύρυνση των λαϊκών, δημοκρατικών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, χωρίς βέβαια να έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει πραγματικά "προοδευτικό" και "δημοκρατικό" Σύνταγμα, στο πλαίσιο της σημερινής αδηφάγας εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου».
Μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε το πλαίσιο των προτάσεων του ΚΚΕ:
- «Ένας από τους βασικούς άξονες των προτάσεών μας, αναφέρεται σε ένα από τα πιο κεντρικά ζητήματα, που θα μπορούσαν να αποτυπωθούν με τον τίτλο: «Άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων» της χώρας μας, για τα οποία ούτε εσείς κύριοι της κυβέρνησης ούτε εσείς κύριοι της αντιπολίτευσης μιλάτε, δεν τολμάτε καν να τα θίξετε.
- Μιλάμε για τα άρθρα 27 και 28 του Συντάγματος, που επιτρέπουν περιορισμούς στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, την εκχώρησή τους σε ξένα κέντρα, αλλά και τη δυνατότητα διέλευσης και παραμονής ξένων στρατευμάτων και βάσεων στην Ελλάδα.
- Ζητάμε συγκεκριμένα, να καταργηθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 27, που επιτρέπει την μεταβολή στα όρια του ελληνικού κράτους, καθώς και η παράγραφος 2, που επιτρέπει τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από αυτό.
- Ζητάμε επίσης, στο άρθρο 27, να προστεθεί παράγραφος που να μην επιτρέπει την απόκτηση και την παραμονή πυρηνικών και χημικών όπλων στην χώρα μας.
- Στην πρότασή μας, ζητάμε κατάργηση συνολικά του άρθρου 28, που επιτρέπει την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ξένα κέντρα, περιορισμούς στην άσκηση της εθνικής κυριαρχίας.
- Ζητάμε κατάργηση και της ερμηνευτικής δήλωσης που κατοχυρώνει την συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, όπως επίσης και της ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 80, που ρυθμίζει και μάλιστα συνταγματικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ.
- Ένας άλλος βασικός άξονας της πρότασής μας, αφορά τη διεύρυνση των κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.
- Προτείναμε να φύγουν εντελώς, οι όποιοι περιορισμοί υπάρχουν στο δικαίωμα της απεργίας.
- Να υπάρξει παραπέρα διεύρυνση του δικαιώματος της απεργίας, με την κατοχύρωση και της απεργίας πολιτικής αλληλεγγύης κλπ και την απαγόρευση της ανταπεργίας, του γνωστού lock-out.
- Να υπάρξει απαγόρευση της επιστράτευσης απεργών.
- Να κατοχυρωθεί η επέκταση του απεργιακού δικαιώματος στα Σώματα Ασφαλείας και στους δικαστικούς και να παύσει η -με οποιονδήποτε τρόπο- απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης των υπαλλήλων του στενότερου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
- Συναφής με αυτά τα θέματα είναι και ο άξονας της πρότασής μας, που αφορά την προστασία του δημόσιου πλούτου και την κατάργηση των προνομίων που απολαμβάνει εδώ και δεκαετίες το ξένο και το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Αναφερόμαστε στο άρθρο 107 του Συντάγματος. Ούτε αυτό δεν τολμήσατε να δεχθείτε.
- Θέσαμε, επίσης, ζήτημα τροποποίησης του άρθρου 18 του Συντάγματος, ώστε ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας, οι υδρογονάνθρακες, τα κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο κ.ά, να είναι ιδιοκτησία του κράτους και να μη παραχωρούνται για εκμετάλλευση σε τρίτους. Το ίδιο να προστατεύονται και να μη παραχωρούνται σε τρίτους οι δημόσιες εκτάσεις σε ορεινούς όγκους, οι αιγιαλοί, τα σπήλαια, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι αρχαιολογικοί χώροι κ.ά.
- Ξεχωριστό κεφάλαιο στην πρότασή μας είναι τα ζητήματα λειτουργίας της βουλής και των πολιτειακών οργάνων.
- Ξεχωρίζει το άρθρο 48 του Συντάγματος, που αναφέρεται στην «κατάσταση πολιορκίας», που επίσης είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα του Συντάγματος. Όπως είναι γνωστό, με το άρθρο αυτό δίνεται η δυνατότητα αναστολής άρθρων του Συντάγματος, που ορίζουν ατομικά και συλλογικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες, ενώ προβλέπεται και η συγκρότηση ακόμη κι ειδικών δικαστηρίων, στο όνομα της αντιμετώπισης εξωτερικών κινδύνων ή απειλής της εθνικής ασφάλειας.
- Προτείναμε την ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 48, γιατί κανένας λόγος δεν υπάρχει να αναστέλλονται οι πολιτικές ελευθερίες, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Να εξετάζεται μόνον η περίπτωση της δυνατότητας επίταξης των αναγκαίων υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκου και άλλα), τα οποία ανήκουν σε εγχώρια ή ξένα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, σε περίπτωση επίθεσης ξένης χώρας ή συνασπισμού χωρών κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.
- Η πρότασή μας για τον πλήρη διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας είναι ένα υπερώριμο αίτημα. Γι' αυτό προτείνουμε να καταργηθούν ή να τροποποιηθούν όλα τα αντίστοιχα άρθρα του Συντάγματος.
- Το ΚΚΕ υποστηρίζει την ανάγκη ριζικής αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε να αρθούν όλα -μα όλα- τα εμπόδια και να διώκονται οι Υπουργοί, όπως όλοι οι πολίτες. Να ισχύσει η κοινή παραγραφή, αλλά αυτό μόνον δεν φτάνει. Θα πρέπει η δίωξή τους να μην εξαρτάται από την θέληση της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Εμείς λέμε να καταργηθεί εντελώς το άρθρο 86 και σε κάθε περίπτωση η δίωξη να μην εξαρτάται από την θέληση της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας».