Ένταση κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2006 13:07
A- A A+

Ένταση κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών.

Την ένταση πυροδότησαν οι κατηγορίες που εξαπέλυσαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, για κωλυσιεργία της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών, αλλά και για ολιγωρία τόσο της Επιτροπής της Βουλής, όσο και της Δικαιοσύνης. Αμφότεροι ζήτησαν η Επιτροπή να επιταχύνει το έργο της συνεδριάζοντας συχνότερα.

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του προέδρου της Επιτροπής, Αναστάσιου Καραμάριου, αλλά και βουλευτών της ΝΔ που με τη σειρά τους επιτέθηκαν στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την για χρήση επικοινωνιακών τεχνασμάτων.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να κληθούν στην Επιτροπή ο διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Κώστας Σταϊκούρας, τεχνικοί σύμβουλοι των εταιρειών Vodafone και Ericsson που εμπλέκονται στην υπόθεση των υποκλοπών, καθώς και εκπρόσωποι των άλλων εταιρειών της κινητής τηλεφωνίας που είναι σε θέση να απαντήσουν στο θέμα των νόμιμων συνακροάσεων.

Όπως υποστήριξαν οι κ.κ. Κακλαμάνης και Βενιζέλος, οι ανωτέρω πρέπει να κληθούν από την Επιτροπή, καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε, επειδή όπως υποστήριξε υπάρχει μία κινητικότητα του Πρωθυπουργού με συναντήσεις που έχουν σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών (με ΑΔΑΕ και Επιτροπή Σοφών), να κατατεθούν στην Επιτροπή όλα τα σχετικά έγγραφα.

Επιπρόσθετα, ζήτησε να προβεί η ΑΔΑΕ σε τεχνικό έλεγχο στα μηχανήματα της ΕΥΠ για να διευκρινιστεί, όπως είπε, αν εντοπίζει απλά τις παρακολουθήσεις και δεν κάνει συνακροάσεις.

«Θα μετατρέψουμε την Επιτροπή σε Εξεταστική;» ήταν η αντίδραση του κ. Καραμάριου.

Στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε ένταση όταν ο κ Καραμάριος προσπάθησε να συνεχιστεί η συζήτηση με την ακρόαση του κ. Αγγέλου και για όλα τα διαδικαστικά θέματα να συζητηθούν στο τέλος της συνεδρίασης. «Μην είστε απαξιωτικός, να είστε προσεκτικός. Μην κάνετε χειρονομίες και μορφασμούς, μάθετε να προεδρεύετε», παρατήρησε ο κ Βενιζέλος.

«Εχουμε δικαίωμα να μιλήσουμε». «Με τις προτάσεις που φέρνουν οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ως προς τα πρόσωπα που πρέπει να κληθούν τείνει η Επιτροπή μας να γίνει ανακριτική», αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, και συμπλήρωσε:

«Με την ίδια λογική θα πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή και οι πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ. Η κυβέρνηση είναι το θύμα υποκλοπών. Εμείς δεν θέλουμε να κρυφτεί τίποτα, αντίθετα θέλουμε να μάθει όλη την αλήθεια ο λαός».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του κόμματος Απόστολος Σταύρου επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ για ολιγωρία είναι απόλυτα αναπόδεικτες και μόνο στόχο έχουν την δημιουργία κλίματος έντασης. Ενώ εμείς ενδιαφερόμαστε για την ουσία, η Αξιωματική Αντιπολίτευση θέλει άλλα θέματα να προβάλει. Αυτό το έγκλημα όμως, ας μην το ξεχνάμε, στράφηκε κυρίως κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή