ΠΓΔΜ: Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 20:40
UPD:23:18
A- A A+

«Έχουμε μόλις ανταλλάξει την τελική ρηματική διακοίνωση. Η Συμφωνία Πρεσπών τίθεται σε ισχύ!» αναφέρει σε ανάρτησή του   στο Τwitter, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Παράλληλα, στέλνει το μήνυμα «ας είναι σήμερα η απαρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας, αλλά μπορούμε και θα διαμορφώσουμε το μέλλον της φιλίας, της εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας μας».

Ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίζεται πλέον, στο προφίλ του στο Τwitter, ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας προς τα Σκόπια, με την οποία η ελληνική πλευρά ενημερώνει ότι το πρωτόκολλο προσχώρησης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ότι από την 12η Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σε ισχύ τίθενται και οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου.

Οι δύο παραπάνω αποφάσεις δημοσιεύτηκαν στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Πρακτικά, με τις αποφάσεις αυτές, επισημοποιείται η μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (www.vlada.mk) η οποία έχει αλλάξει το λογότυπο της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Νωρίτερα, κατά την τελετή έπαρσης της σημασίας του ΝΑΤΟ στον προαύλιο χώρο του κτηρίου της κυβέρνησης στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ, έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο της χώρας.

«Από τον βαλκανικό δρόμο, όπου περιμέναμε για δεκαετίες βγήκαμε επιτέλους στην λεωφόρο της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός της γεινοτικής χώρας. «Σήμερα υψώνουμε την σημαία του ΝΑΤΟ, που μαζί με αυτή την πατρίδα μας και της Ευρώπης μας δείχνει το δρόμο για το μέλλον το δικό μας και των επόμενων γενεών»  είπε, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται απλώς για ένα σύμβολο, αλλά για μία νέα πραγματικότητα, μία νέα σελίδα στην ιστορία μας». 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή