Ε.Ε.: Προειδοποίηση στην Ελλάδα για την διαγραφή κολυμβητικών περιοχών

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2006 15:44
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε πρώτη γραπτή προειδοποίηση σε ένδεκα κράτη μέλη -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- τα οποία διέγραψαν κολυμβητικές περιοχές από τους επισήμους καταλόγους για να αποφύγουν την εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. σχετικά με την προστασία της υγείας των λουομένων.

Τα εν λόγω κράτη μέλη είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Το πρόβλημα αφορά συνολικά περίπου 7.000 περιοχές κολύμβησης. Η διαγραφή κολυμβητικών περιοχών από τους επίσημους καταλόγους επιβάλλεται να αιτιολογείται δεόντως και χωριστά για κάθε περίπτωση, ενώ απαγορεύεται να χρησιμοποιείται για τη συγκάλυψη προβλημάτων ρύπανσης.

Δεδομένου ότι επί του παρόντος τα ως άνω ένδεκα κράτη μέλη δεν έχουν εξηγήσει τις επιλογές τους, η Επιτροπή τα κάλεσε να αιτιολογήσουν τη διαγραφή περιοχών που στο παρελθόν είχαν αναγνωρίσει ως κολυμβητικές.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις, ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας δήλωσε τα εξής: «Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ύδατα κολύμβησης συμβάλλει στην εξασφάλιση καθαρών υδάτων κολύμβησης σε εκατομμύρια λουόμενους κατά τη θερινή περίοδο. Ανησυχώ διότι ορισμένα από τα κράτη μέλη δεν εφαρμόζουν πλέον τα μέτρα διασφάλισης που προβλέπει η οδηγία σε πολλές χιλιάδες ύδατα κολύμβησης ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μη καθαρισμός κολυμβητικών περιοχών που έχουν υποστεί ρύπανση αντίκειται τόσο στο γράμμα όσο και στο πνεύμα της οδηγίας».

Από τις ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλουν τα κράτη μέλη για τα ύδατα κολύμβησης βάσει της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ύδατα κολύμβησης, η Επιτροπή παρατήρησε ότι μεταξύ των αρχών του 1990 και του 2004, πολλές από τις περιοχές που κατά το παρελθόν είχαν αναγνωριστεί ως ύδατα κολύμβησης, διεγράφησαν ανεξήγητα από τον κατάλογο των παρακολουθούμενων κολυμβητικών περιοχών.

Η οδηγία επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να παρακολουθούν την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης και να μεριμνούν ώστε αυτά να μη ρυπαίνονται. Η Επιτροπή ανησυχεί διότι θεωρεί ότι τα προαναφερόμενα κράτη μέλη προτίμησαν να διαγράψουν ορισμένες κολυμβητικές περιοχές αντί να φροντίσουν για την απορρύπανση τους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι ο αποχαρακτηρισμός ή η διαγραφή των υδάτων κολύμβησης θα πρέπει να εξηγούνται και να αιτιολογούνται δεόντως και ότι δεν θα πρέπει να αποτελούν μέθοδο αντιμετώπισης τυχόν φαινομένων ρύπανσης των υδάτων.

Ως εκ τούτου η Επιτροπή απέστειλε πρώτη γραπτή προειδοποιητική επιστολή στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία, ζητώντας για τα εν λόγω ύδατα κολύμβησης να συμπεριληφθούν στους καταλόγους ή να παρασχεθεί ικανοποιητική εξήγηση για τη διαγραφή τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή