Κογκρέσο: Συμφωνία επί της αρχής για την αποτροπή νέου shutdown

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 06:28
UPD:09:17
REUTERS/JOSHUA ROBERTS
A- A A+

Σε συμφωνία επί της αρχής η οποία θα επιτρέψει να αποφευχθεί ένα νέο shutdown, στα τέλη της εβδομάδας, κατέληξαν μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, όπως δήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας γερουσιαστές. Το κονδύλι ωστόσο των 5,7 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του τείχους, στο οποίο επέμενε μέχρι κεραίας ο Ντόναλντ Τραμπ και υπήρξε η αιχμή του δόρατος όλης αυτής της ιστορίας, δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία, αναφέρουν στο Reuters πηγές μέσα από το Κογκρέσο.

«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία», είπε ένας από τους βασικούς Ρεπουμπλικάνους διαπραγματευτές, ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι, σύμφωνα με το CNN. Δεν δόθηκε καμία λεπτομέρεια για το περιεχόμενο της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του Λευκού Οίκου.

Το σχέδιο της συμφωνίας, σύμφωνα με την πηγή του Reuters, περιλαμβάνει χρηματοδότηση 1,37 δισ. δολαρίων για την κατασκευή φράγματος κατά μήκος των νότιων συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς χρηματικό ποσόν το οποίο είχαν προτείνει οι Δημοκρατικοί εξ αρχής, επιμένοντας ότι η κατασκευή του τείχους είναι πολύ δαπανηρή και άνευ ουσίας, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος την είχε απορρίψει.

Η απαίτηση του Τραμπ, στην οποία τον Δεκέμβριο τουλάχιστον φαινόταν ανυποχώρητος, είχε ως αποτέλεσμα τη μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το λεγόμενο shutdown των 35 ημερών, το οποίο υπήρξε μάλιστα και το μακροβιότερο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δύο ακόμη πηγές εντός του Κογκρέσου, στα σχέδια περιλαμβάνεται μόνο η κατασκευή πρόσθετης περίφραξης, μήκους περίπου 90 χλμ., ίσως με τη μορφή «ατσάλινων στύλων», όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα. Από το Ελ Πάσο, στο Τέξας, όπου πραγματοποίησε χθες προεκλογική ομιλία, δήλωσε ότι άκουσε τα περί προόδου στις συνομιλίες, αλλά δεν μπήκε σε περαιτέρω λεπτομέρειες. «Όπως γνωρίζετε, θα χτίσουμε το τείχος ούτως ή άλλως. Ίσως να υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ίσως και όχι», πρόσθεσε αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.  

Στις 25 Ιανουαρίου συνήφθη μια συμφωνία για να τερματιστεί το shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ, η οποία όμως προέβλεπε προσωρινή χρηματοδότηση μέχρι την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή