Κορωνιάς: «Δεν είχαμε γνώση του λογισμικού συνακροάσεων»

Ζήκου: Τυποποιήμενη η ενημέρωση για το λογισμικό
Πέμπτη, 06 Απριλίου 2006 17:13
A- A A+

Τις θέσεις που είχαν διατυπώσει κατά και την πρώτη κλήση τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης του συστήματος για τις «νόμιμες συνακροάσεις», επανέλαβαν και στην κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς, και ο διευθύνων αύμβουλος της Ericsson Μπιλ Ζήκου.

Ο κ. Κορωνιάς επέμεινε ότι η Vodafone ποτέ δεν παρήγγειλε, δεν προμηθεύτηκε και δεν εγκατέστησε το επίμαχο λογισμικό για τις «νόμιμες συνακροάσεις», ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Ζήκου επανέλαβε ότι η διαδικασία ενημέρωσης των πελατών, μέσω εγχειριδίου, είναι τυποποιημένη και ότι συγκεκριμένο λογισμικό περιλαμβανόταν στο έντυπο που συνόδευε το πακέτο 9.1 που παραδόθηκε στη Vodafone.

«Η διαδικασία ενημέρωσης των πελατών της Ericsson είναι συνήθης και γίνεται μέσω των διαύλων επικοινωνίας και ενημέρωσης των πελατών. Όταν γίνεται μια παραγγελία το περιεχόμενο του πακέτου περιλαμβάνεται στα έντυπα ενημέρωσης. Αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε και με το πακέτο 9.1 που είχε παραγγείλει η Vodafone», δήλωσε ο κ. Ζήκου, απαντώντας στις σχετικές επισημάνεις του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Αναστάσιου Καραμάριου, ο οποίος έκανε λόγο για αντιφατικές απαντήσεις των εκπροσώπων των δύο εταιρειών.

«Το κρίσιμο θέμα δεν είναι αν περιλαμβάνεται στο προσπέκτους το ενημερωτικό έντυπο, αλλά αν γίνεται ειδική αναφορά ότι στο software υπάρχει το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων και είναι ανενεργό», αντέτεινε ο Γιώργος Κορωνιάς και πρόσθεσε: «Για να αποκτήσεις τις προαιρετικές λειτουργίες πρέπει να τις παραγγείλεις. Ωστόσο, έχω 2.000 έγγραφα που θα καταθέσω στην Επιτροπή και αναφέρονται σε όλες τις προαιρετικές λειτουργίες που περιλαμβάνονται στο πακέτο που παραλάβαμε εκτός από το λογισμικό. Επιβεβαιώθηκε και από την Εricsson ότι δεν έκανε ξεχωριστή αναφορά, άρα δεν είχαμε ιδιαίτερη γνώση. Δεν γνωρίζαμε την κρίσιμη παράμετρο ότι υπήρχε και ήταν ανενεργό το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων».

Στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, «γιατί ο κ. Κορωνιάς αναγόρευσε σε σημαντικό θέμα την άγνοια του για την ύπαρξη του συστήματος αυτού και επιμένει ότι δεν ήξερε;», ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone σημείως πως «η κρισιμότητα της δεν έχει αναδειχθεί από μένα, αλλά από την διαδικασία. Το κρίσιμο δεν είναι το πληροφοριακό δίκτυο, αλλά αν είναι ενεργό ή όχι το λογισμικό. Αν ήταν γνωστό θα έπαιρνα γνωμάτευση».

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Μαγγίνας παρατήρησε:

«Από την ανάγνωση των τοποθετήσεων σας, προκύπτουν δύο απολύτως σχεδόν αντίθετες τοποθετήσεις. Η Vodafone υποστηρίζει δεν το παραλάβαμε, δεν ενημερωθήκαμε, ενώ ο κ. Ζήκου λέει το αντίθετο. Δεν είναι μείζον θέμα αυτό;»

Γ. Κορωνιάς: «Δεν είχαμε γνώση του λογισμικού, δεν είχαμε παραγγείλει, ούτε το είχαμε παραλάβει».

Β.Μαγγίνας: «Ο κ. Ζήκου υποστηρίζει ότι η βάση του συστήματος του λογισμικού υπήρχε. Εσείς ότι δεν ενημερωθήκατε προσωπικά. ¶ρα δεν αποκλείεται η Ericsson να ενημέρωσε;»

Γ. Κορωνιάς: «Στοιχείο τέτοιας ενημέρωσης δεν υπάρχει».

Β. Μαγγίνας: «Υπάρχει μια απόκλιση από αυτά που λέει ο κ. Κορωνιάς, δηλαδή ότι δεν αποκλείεται να υπήρχε ενημέρωση, αλλά δεν το γνώριζε ο ίδιος. Εσείς κ. Κορωνιά λέτε δεν το παρέλαβα και ο κ. Ζήκου ότι είχε παραγγελθεί από τη Vodafone».

Γ. Κορωνιάς: «Δεν το ήξερα».

Β. Μαγγίνας: «Εσείς, κ. Ζήκου λέτε ότι η όταν η Ericsson άρχισε την παράδοση του λογισμικού, ενημέρωσε με την συνήθη διαδικασία που ακολουθεί. Ότι μπορεί να μην φθάνει σε επίπεδο διευθύνοντος συμβούλου, αλλά ότι τουλάχιστο ενημερώνεται ο τεχνικός διευθυντής».

Μ. Ζήκου: «Δεν ενημερώσαμε ιδιαίτερα τον κ. Κορωνιά ή τον τεχνικό της Vodafone. Έχουμε, όμως, τους ειδικούς ανθρώπους του λογισμικού που έχουν επαφές και εκεί γίνεται η ανταλλαγή πληροφοριών. Έχουμε διάφορα επίπεδα επικοινωνίας. Στο πακέτο 9.1 δεν περιλαμβάνεται το πλήρες σύστημα νόμιμης συνακρόασης. Είναι, όμως, η βάση. Για να μπει σε λειτουργία χρειάζονται και άλλα πράγματα. Όταν λέμε παρήγγειλαν το συνολικό σύστημα αυτό έγινε αργότερα. Παραδόθηκε όταν έγινε η παραγγελία».

«Εμείς παραγγέλλουμε υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε. Δεν παραγγείλαμε αυτό το λογισμικό» απάντησε ο κ. Κορωνιάς και τόνισε ότι στη βασική έκδοση του 9.1 δεν παραγγείλαμε τις προαιρετικές. «Το ότι υπήρχε η βάση νόμιμης συνακρόασης δεν το γνωρίζαμε. Δεν υπήρξε ειδική μνεία», υπογράμμισε.

Στο σημείο αυτό ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ απευθυνόμενος προς τον κ. Κορωνιά σημείωσε: «Αν αύριο ο εισαγγελέας ζητήσει ποινικές ευθύνες θα το κάνει από εσάς. Το γνωρίζετε αυτό;».

«Το πρόγραμμα δεν το αγοράσαμε από την Έρικσον. Εμείς πήραμε άδεια χρήσεως από την εταιρεία», απάντησε ο κ. Κορωνιάς και όταν ρωτήθηκε από τον κ. 'Εβερτ αν η Vodafone άσκησε αγωγή ή μήνυση κατά της Ericsson, αρκέστηκε να πει: «Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη». «Αν δούμε ότι υπάρχουν (ευθύνες) θα τις ζητήσουμε», συμπλήρωσε.

«Θεωρείτε (κύριε Κορωνιά) ότι σας εξαπάτησε και σας εξέθεσε σε κίνδυνο η Έρικσον τοποθετώντας στο λογισμικό σας και το σύστημα νομίμων συνακροάσεων, κάνοντας έτσι εφικτό το παράνομο λογισμικό;», ρώτησε στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος.

«Πιστεύω ότι η Έρικσον εφάρμοσε μια πολιτική που έπρεπε να μας ενημερώσει», ήταν η απάντηση του κ. Κορωνιά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή