Γκουαϊδό: Αυτό είναι το σχέδιό μου για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019 07:08
UPD:15:28
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Αποφασισμένος να ανοίξει τις διόδους για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα δηλώνει ο Χουάν Γκουαϊδό. Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος, ανακοίνωσε ότι τα σχέδιά του θα είναι έτοιμα την επόμενη εβδομάδα και κάλεσε όσους πολίτες μπορούν να εργαστούν ως εθελοντές για τη διανομή της βοήθειας. 

Ο στρατός της χώρας έχει μπλοκάρει την είσοδο τροφίμων και φαρμάκων, που έχουν σταλεί από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα αυτά να μένουν σε αποθήκες στην Κολομβία, την ώρα που ο ΟΗΕ κάνει λόγο για ανθρωπιστική κρίση. Ήδη από το 2017 η πρόσβαση στο 85% των φαρμάκων ήταν εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη, ενώ το 67% των πολιτών έπεφταν το βράδυ στο κρεβάτι τους πεινασμένοι και κατά μέσο όρο έχαναν, χωρίς να το επιδιώκουν, 11 κιλά ετησίως. Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω έκτοτε. 

Το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, ωστόσο, χαρακτηρίζει την ανθρωπιστική βοήθεια «Δούρειο Ίππο» και υπογραμμίζει ότι η χώρα θα «υπεραπιστεί τα σύνορά της». Εγκαλεί δε τις ΗΠΑ, που έχουν από πολύ νωρίς αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, ότι θέλει απλώς να εκμεταλλευτεί το πετρέλαιο της χώρας. 

Ο Γκουαϊδό δεν ελέγχει εδάφη στη Βενεζουέλα, οπότε το σχέδίο του είναι να στήσει κέντρα συλλογής βασικών αγαθών σε γειτονικές χώρες, στις οποίες έχουν καταφύγει εκατομμύρια Βενεζουελάνοι. Όπως είπε στόχος είναι να δημιουργηθεί μίας διεθνής συμμαχία που θα συγκεντρώσει βοήθεια σε τρία σημεία και θα πιέσει τον στρατό της χώρας να την αφήσει να περάσει στη χώρα. 

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορεό επανέλαβε την προειδοποίηση ότι πολλοί άνθρωποι κινδυνεύνουν να πεθάνουν χωρίς την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν θέλησε δε να αποκλείσει ακόμη και το ενδεχόμεον στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, προκειμένου όπως είπε, να σωθούν ζωές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, AFP 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή