Καραμανλής: Επιλέγουμε αυτούς που εκφράζουν καλύτερα τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας

Παρασκευή, 07 Απριλίου 2006 12:54

A- A A+

Προσδιορίζοντας το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τα κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών που θα υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα στις εκλογές του Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε κατά την ομιλία στη Συνδιάσκεψη της ΝΔ για την Τ.Α.:

«Υποστηρίζουμε νομαρχιακούς και δημοτικούς συνδυασμούς που εκφράζουν κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, αναδεικνύουμε όχι μόνο στελέχη που προέρχονται από την παράταξή μας, αλλά και υποψήφιους με ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες. Στηρίζουμε τους καταξιωμένους, ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση, αυτή είναι η στρατηγική και είναι αδιαπραγμάτευτη και μας αφορά όλους».

Παράλληλα, έστειλε έμμεσο μήνυμα προς τους πιθανούς «αντάρτες», επισημαίνοντας ότι «όλοι έχουμε υποχρέωση να συνταχθούμε με τους υποψήφιους που επιλέγονται, όπως ορίζουν οι αρχές και οι διαδικασίες που συμφωνήσαμε, έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, ώστε τα αποτελέσματα να είναι θετικά και ελπιδοφόρα για τις τοπικές κοινωνίες».

Δίνοντας το πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσει μέχρι τις δημοτικές εκλογές, ο Κωστας Καραμανλής επεσήμανε ότι «συνεχίζουμε αταλάντευτα το άνοιγμα σε ολόκληρη την κοινωνία. Απορρίπτουμε τις περιχαρακώσεις και τις διχαστικές αντιπαραθέσεις, αποκρούουμε τις πολωτικές εντάσεις, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι είμαστε δύναμη που επιδιώκει την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Νέα Δημοκρατία «δεν θα κάνει το χατίρι στους σκηνοθέτες και στους πρωταγωνιστές της πόλωσης».

Εξάλλου, αναφερόμενος στους ΟΤΑ, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως ουσιαστικό βήμα για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ρόλου και του κύρους τους, είναι οι νέοι κώδικες για την οργάνωση και τη λειτουργία τους.

Σημείωσε επίσης ότι προωθούνται καινοτομίες που αποτελούν το εφαλτήριο για την εδραίωση της αναπτυξιακής προοπτικής, αποσαφηνίζονται και συστηματοποιούνται οι αρμοδιότητές τους, θεσπίζεται χάρτα δικαιωμάτων του δημότη, αναβαθμίζεται ο ρόλος της μειοψηφίας στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, εισάγεται σύστημα συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων, καθιερώνεται ο θεσμός των τοπικών δημοψηφισμάτων και ενισχύεται ουσιαστικά η δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο.

Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε και στην εκλογή των δημάρχων και νομαρχών από την πρώτη Κυριακή με 42%, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκανε πράξη μία τομή που απαίτησε η ίδια η κοινωνία, μία τομή που -όπως σημείωσε- εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή