Η Ταϊβάν παροπλίζει όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες παρά το αντίθετο αποτέλεσμα δημοψηφίσματος

Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 20:50
UPD:21:02
nrg.eu
A- A A+

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αποφάσισε να συνεχίσει την πολιτική της για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας μέχρι το Μάιο του 2025, παρά το αποτέλεσμα του σχετικού δημοψηφίσματος που απαιτεί αναθεώρηση του σχεδίου.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη τον περασμένο Νοέμβριο απαιτεί την κατάργηση ενός νομικού άρθρου το οποίο προβλέπει ότι και οι έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη νησιωτική χώρα θα παροπλιστούν μέχρι το 2025.

Η διάταξη ψηφίστηκε μετά το πυρηνικό ατύχημα του 2011 στο σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δήλωσε την Πέμπτη ότι αποφάσισε πως η εξακολούθηση της λειτουργίας των πέντε αντιδραστήρων μετά το Μάιο του 2025 θα ήταν αδύνατη. Ο έκτος αντιδραστήρας έχει ήδη παροπλιστεί.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι παράγοντες όπως η αντίσταση των τοπικών κυβερνήσεων των περιοχών όπου βρίσκονται οι αντιδραστήρες, έπαιξαν τον κυριότερο ρόλο στην απόφαση ενάντια στο δημοψήφισμα.

Η αντίδραση του κοινού στην πυρηνική ενέργεια έχει ενταθεί στην Ταϊβάν μετά το καταστροφικό ατύχημα της Φουκουσίμα. Ωστόσο, παράλληλα εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας δε θα αρκεί να καλύψει τη ζήτηση χωρίς την παρουσία πυρηνικής ενέργειας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να παρακάμψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο οποίο ψηφίστηκε επίσης η απαγόρευση εισαγωγών από τη Φουκουσίμα, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Στο δημοψήφισμα του Νοεμβρίου τέθηκε στους πολίτες μία σειρά από ερωτήματα. Η διεθνής κοινότητα επικεντρώθηκε και επέκρινε κυρίως το αποτέλεσμα των ερωτημάτων που αφορούσαν το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, τη νομιμοποίηση του οποίου απέρριψαν οι Ταϊβανέζοι ψηφοφόροι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή