Εξιτήριο από την απομόνωση

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 07:00
UPD:10:31
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]

Η Ελλάδα δανείζεται εξαιρετικά πιο ακριβά από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Γι’ αυτό και δεν δανείζεται στην πράξη. Το ερώτημα είναι γιατί.

Ομάδα εργασίας του ESM ανέλυσε τους παράγοντες οι οποίοι «οδηγούν» τους οίκους αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας τρία στοιχεία που καθορίζουν την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας. Αξιοπιστία. Καλή φήμη. Ποιότητα διακυβέρνησης.

Το γεγονός ότι μόνο την Ελλάδα δανείζουν οι αγορές τόσο ακριβά σημαίνει ότι μόνο η Ελλάδα καταγράφει τόσο χαμηλές επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς. Εκτός από τον πληθωρισμό, τον ρυθμό ανάπτυξης και τη δημοσιονομική θέση, είναι η συνολική εικόνα που εκπέμπει η χώρα. Αυτή κάθε φορά είτε πείθει, είτε δεν πείθει.

Οι θεσμοί για τους λόγους τους και προσωρινά τηρούν χαμηλούς τόνους απέναντι στις παραφωνίες τις οποίες ανεπίσημα αναγνωρίζουν. Μια περίοδος χάριτος η οποία δύσκολα θα συνεχιστεί πολύ μετά τις ευρωεκλογές.

Με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας να υπολογίζεται μόλις στο 0,25% στο τέλος του 2019 και στο τέλος του 2020, οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών τοποθετούσαν την αντίστοιχη ελληνική απόδοση πολύ πρόσφατα έως και στο 5,25% για τα ίδια έτη.

Φαίνεται πως δεν μπορείς από τη μία πλευρά να ζητάς την εμπιστοσύνη των αγορών και από την άλλη να ξηλώνεις μεταρρυθμίσεις. Να ζητάς την επιστροφή των καταθέσεων και να μιλάς έστω και θεωρητικά για το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης.

Να προσκαλείς επενδυτές και να πέφτεις θέσεις στην ανταγωνιστικότητα. Να εξαπολύεις φορο-κυνηγητό και να χρωστάς στους ιδιώτες.

Ψιλά γράμματα, για το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα. Ειδικά για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με ολίγη από ΑΝΕΛ, ένα σύνολο παλαιάς κοπής που υποσχόταν χορούς στις αγορές με νταούλια στην Ελλάδα.

Η χώρα σπατάλησε χρόνο και δυνάμεις, αναζητώντας έναν «άλλον δρόμο», με κατεύθυνση στο πουθενά. Προτίμησε την εξαίρεση, για να επιβεβαιώσει τον κανόνα, που άλλα κράτη ακολούθησαν.

«Τα κάναμε θάλασσα», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Γιάνη Βαρουφάκη, αν αληθεύει η μαρτυρία του εμπνευστή της δημιουργικής ασάφειας στο BBC, το οποίο υπενθύμισε πώς η χώρα απέφυγε το Grexit στο παρά πέντε.

Ορισμένοι στην Ελλάδα έχουν μάθει το δανεικά και αγύριστα. Όμως στον έξω κόσμο τα χρήματα είναι δανεικά και επιστρέψιμα. Όσο πιο γρήγορα το αποφασίσουν, τόσο πιο γρήγορα θα δανειστούν. Όσο πιο γρήγορα δανειστούν, τόσο πιο γρήγορα θα βγάλουν τη χώρα από την απομόνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή