Πολυεθνική σουηδική κοινωνία

Παρασκευή, 07 Απριλίου 2006 19:35
UPD:19:49

A- A A+

Ο νέος βασιλιάς της ποπ στη Σουηδία είναι 18 ετών. Ο Νταρίν Ζανιάρ γεννήθηκε στη Σουηδία, από κούρδους γονείς, και κέρδισε τον προηγούμενο μήνα βραβείο Γκράμι καλύτερου τραγουδιού.

Η καταγωγή του και το θρήσκευμά του δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τους οπαδούς του. «Είναι Κούρδος; Τι θα πει Κούρδος; Ο,τι κι αν είναι, είναι ο καλύτερος», απαντούν.

«Υπάρχει ένα κύμα νεαρών μεταναστών που αρχίζουν να χρησιμοποιούν την τέχνη για να εκφράζονται», παρατηρεί ο Ζανιάρ Αντάμι, αρθρογράφος της εφημερίδας «Svenska Dagbladet», που έχει και ο ίδιος κουρδικές ρίζες. «Ενας συγγραφέας με ξένες ρίζες ήταν πάντα ένας μετανάστης συγγραφέας. Αλλά αυτό αρχίζει να αλλάζει».

Μέχρι τη δεκαετία του '30, η Σουηδία δεν είχε καθόλου μετανάστες εκτός Σκανδιναβίας. Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, ο ξένος πληθυσμός της άρχισε να αυξάνεται. Οι πρώτοι που έφτασαν προέρχονταν από τη νότια Ευρώπη, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες όμως άρχισαν να έρχονται άνθρωποι από το Ιράν, το Ιράκ, την Τουρκία, τη Βοσνία, την Αλβανία, τη Χιλή και τη Σομαλία.

Σήμερα, σε αυτή τη χώρα των εννέα εκατομμυρίων, οι γεννημένοι στο εξωτερικό φτάνουν το 1,1 εκατομμύριο, δηλαδή ποσοστό 12%. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία είναι 10%, στη Βρετανία 8,3% και στη Δανία, απ'όπου ξεκίνησε η κρίση με τα σκίτσα του Μωάμεθ, περίπου 7%.

Οι δημογραφικές αλλαγές προκάλεσαν εντάσεις. Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει αρκετές διαδηλώσεις κατά των μεταναστών και επιθέσεις εναντίον τζαμιών. Οι διακρίσεις είναι εμφανείς τόσο στην απασχόληση (η ανεργία μεταξύ των μεταναστών φτάνει το 10,6% -έναντι 4,3% για τους γεννημένους στη Σουηδία- όσο και στη στέγαση (πολλά προάστια έξω από τη Στοκχόλμη έχουν μεγάλο ποσοστό μεταναστών, υψηλή ανεργία και εγκληματικότητα).

Παρά ταύτα, η Σουηδία δεν έχει γνωρίσει τις βίαιες συγκρούσεις που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τίποτα δεν έχει γίνει που να θυμίζει τις φυλετικές συγκρούσεις που ξέσπασαν σε αγγλικές πόλεις το 2001, τις ταραχές στα γαλλικά προάστια το περασμένο φθινόπωρο ή το φόνο του ολλανδού σκηνοθέτη Τέο βαν Γκογκ το 2004.

Επιπλέον, η Σουηδία δεν έχει ένα μεγάλο κόμμα κατά των μεταναστών, όπως είναι το Δανικό Λαϊκό Κόμμα, η Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία ή το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε το 2004, το 78% των Σουηδών θεωρούν θετική την ανάμιξή τους με ανθρώπους από άλλους πολιτισμούς. Το αντίστοιχο ποσοστό το 1999 ήταν 73%.

Πηγή: International Herald Tribune

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή